Зеленський закликав залучити до “Нормандського формату” США, Великобританію і Канаду

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Таку позицію Володимира Зеленського підтримую обома руками. Примітно, що цю думку Володимир Зеленський озвучив у впливовому британському часописі Financial Times. Отже вона буде почута і у Москві, і у Парижі, і в Берліні. Інша справа, як відреагують на це Росія, Німеччина і Франція, а також США, Великобританія і Канада. Але спробувати треба.
Ба більше того! Володимир Зеленський вважає що не лише слід змінити “Нормандський формат”, але і перезапустити “Мінський процес” щодо врегульювання кризи на Донбасі.
Зеленський зазначив, що бере участь в процесі, який був розпочатий до його вступу на посаду президента. За його словами, “Мінський процес в цій ситуації повинен бути більш гнучким, він повинен служити цілям сьогодення, а не минулого”.
За словами Зеленського, є два варіанти. Перший – змінити мінський формат, “скорегувати” його. А другий – застосувати “якийcь інший формат”.
Зеленський також схвалив часткове відведення російських війсь від українських кордонів, назвавши деескалацію “маленькою перемогою” Києва і його союзників. За його словами, це був “крок у бік від емоційного стану, до якогось прагматичного вирішення, яке ми очікуємо і надалі для припинення війни на Донбасі”.
Водночас Володимир Зеленський попередив, що ситуація залишаняється небезпечною, і протягом усього інтерв’ю намагався уникати підбурювальної риторики або антимосковської пихатості свого попередника Петра Порошенка, – пише Financial Times.
“Звичайно, існує постійна загроза, тому що у нас йде війна, особливо запеклою вона є на Донбасі, і російська армія, ми все це знаємо, дуже потужна сила, яка постійно знаходиться на наших кордонах. І цей конкретний випадок – це психологічний тиск. Тут ми готові до неприємних сюрпризів. Ми постараємося їх уникнути. Але і наші збройні сили сьогодні доволі сильні, і ми готові запобігти будь-якій агресії з боку Росії”, – заявив наостанок Володимир Зеленський.
 

peredplata