Оприлюднена перша десятка “не дружніх” до Росії країн

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Список очолюють Сполучені Штати Америки. І, чомусь, “чорний список” складений явно не в алфавітному порядку: США, Польща, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Великобританія, Канада, Україна, Австралія. Відтак Росія проводить вже другу “червону лінію”: громадянам РФ забороняється працювати у дипломатичних установах вказаних країн і співробітничати з цими країнами. Ну, така “червона смуга”, як і попередня щодо іноземних аудиторів – курячий сміх. Хоча, друга “червона смуга” може “відгукнутись” для України тим, що при майбутніх змінах міжнародних переговорних форматів щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, деанексації (повернення) Криму і розв’язання Азовської кризи Кремль їх бойкотуватиме. Бо ж недарма у список ворожих до Росії країн не занесені Франція і Німеччина – обидві є членами “Нормандської четвірки”.
Отже, як я вже не раз стверджував, найдієвішим форматом у переговорах з Росією був і міг би бути реанімований “Будапештський формат”. Навіть попри те, що до нього входять не дружні до Росії країни США, Великобританія i Українa.
Друге! Міжнародний формат щодо повернення Криму. Міністерство Закордонних Справ України зараз докладає чималих зусиль для створення так званої “Кримської платформи” із залученням до роботи у ній максимальної кількості наших союзників. Разом з тим хочу зазначити для керівництва Офісу президента і, зокрема, для Андрія Єрмака та Олексія Арестовича, що у дипломатичному світі вже існують “дипломатичні клуби”, які займаються проблемами миру і порядку у Східній Європі і акваторії Чорного Моря. У першу чергу це “Чикагський формат”, куди входять Румунія, Польща і Туреччина. Він називається умовно “Чикагським”, оскільки був створений у Чикаго під час саміту НАТО у 2012 році. Нещодавно у рамках цього формату у Бухаресті відбулась зустріч на рівні міністрів закордонних справ Румунії, Польщі і Туреччини. Примітним є те, що на цю зустріч були запрошені також міністри закордонних справ України і Грузії.
Також нашим дипломатам було б добре придивитись і налагодити співвпрацю іще з одним “дипломатичним клубом”, який зветься “Ініціатива трьох морів”(ІТМ). Це міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Ініціатива спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань, що стосуються країн-членів. Саме ІТМ з числа країн-членів ЄС рішуче виступають проти добудови газопроводу “Північний потік – 2”.
Іншими словами, список країн-недругів по відношенню до Росії набагато довший ніж список дружніх країн. Таких Леонід Кравчук справедливо назвав країнами-холуями.
На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст «срочно список недружественных россии стран (источник известия) россия HD прямойзфир сша эстония польша чехия великобритания литва канада украина латвия австралия B кремле заявили, что путин может обсуждать зеленским только проблематику двусторонних отношении,а конфликт HA BOCTOKE украины»
 
 
 
 

peredplata