США дозволили країнам Балтії передати Україні американські ракети

Держдепартамент США дозволив Литві, Латвії та Естонії переправити Україні ракети та іншу зброю американського виробництва.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела у Держдепартаменті. Співрозмовники агентства пов’язують це рішення з тим, що президент США Джо Байден вважає, що Росія розпочне вторгнення в Україну.

Угоди про передачу зброї третім сторонам дозволять Естонії надіслати Україні протитанкові комплекси Javelin, а Литві – зенітні ракети Stinger.

Представник Держдепартаменту офіційно підтвердив, що уряд США схвалив передачу американського озброєння іншим країнам, але не повідомив про те, яку саме зброю буде відправлено. «США, їхні союзники та партнери об’єднуються, щоб прискорити надання допомоги Україні у сфері безпеки. Ми знаходимося в тісному контакті з нашими українськими партнерами і нашими союзниками по НАТО і творчо використовуємо всі доступні інструменти співпраці в галузі безпеки, щоб допомогти Україні зміцнити свою оборону перед російською агресією, що посилюється», – заявив представник Держдепу.

За інформацією джерел, рішення про затвердження постачання було ухвалено напередодні, коли президент США Джо Байден заявив, що Росія дорого заплатить за вторгнення на українську територію.

Нагадаємо, Британія надала Україні масштабну військову допомогу. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив, що в Україну відправили перші партії британсько-шведських протитанкових гранатометів NLAW. Це зброя п’ятого покоління для бою в умовах міста.

Протягом доби п’ять британських військово-транспортних літаків C-17a Globemaster III, кожен з яких здатний перевозити до 77,7 т вантажу, виконали польоти в Україну.

Міністр оборони Олексій Рєзніков подякував Лондону та британському колезі Бену Воллесу за рішення надати Україні зброю. Уоллес під час виступу в парламенті заявив, що зброя «призначена для самооборони» на випадок нового вторгнення Росії.

Раніше Рада держоборони Литви затвердила план військової підтримки України, який зокрема передбачає передачу зброї та збільшення кількості інструкторів для ЗСУ.

 
Автор: UA.NEWS
 

peredplata