Держспецзв’язку попереджає про можливі кібератаки на українські сайти 22 лютого

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України попереджає про можливі кібератаки на українські сайти, заплановані на 22 лютого.

Про це йдеться у повідомленні служби.

Команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України (CERT-UAопублікувала попередження, після того, як на сайті Raidforums виявили повідомлення, що містить погрозу проведення кібератак 22 лютого.

У повідомлені йшлося про оренду серверів для підготовки нових атак на вебсайт державного сектору, банківського сектору та сектору оборони. Схоже, що атаки повинні здійснити дефейс сайтів, що розміщуються в зоні .ua. 

У Держспецзв’язку просять у разі будь-яких кіберінцидентів, кібератак або підозрілих дій щодо інформаційно-комунікаційних систем інформувати урядову команду CERT-UA.

 

Попередні кібератаки

Остання масштабна кібератака на сайти держорганів сталася 15 лютого. Два великі банки ㅡ «ПриватБанк» та «Ощадбанк» ㅡ кілька годин мали проблеми з банкоматами й терміналами самообслуговування, а також мобільними додатками. Окрім того, зник доступ до їхніх сайтів, ресурсів Міноборони та ЗСУ. Кібератаку фіксували й на стратегічно важливому «Українському радіо» та порталі «Дія».

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив, що ця кібератака стала найбільшою в історії України, відбивати її допомагали американські фахівці. А втім, вона не вдалась: особисті дані та кошти громадян, держави й українського бізнесу на банківських рахунках захищені та збережені.

Перед цим масштабну кібератаку на урядові ресурси фіксували 14 січня. Тоді постраждали вебресурси Кабінету міністрів, Міністерства освіти і науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах ветеранів, Державної служби надзвичайних ситуацій, Міністерства енергетики тощо.

На частині ресурсів на головній сторінці розмістили повідомлення російською, українською та польською мовами про нібито витік приватних даних українців.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та Служба безпеки України одразу запевнили, що витоку персональних даних не сталося.

У СБУ згодом заявили, що виявили окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ. Про таке говорять і в Мінцифри.

Джерело: Громадське

peredplata