У Чернівецькій області госпітальний округ сформують 10 лікарень

В Україні триває медична реформа. Серед найближчих планів – поділ медзакладів на загальні, кластерні та надкластерні. 

Джерело: управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

1 липня 2022 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги». У ньому визначено, що кожна область – це госпітальний округ, в якому можна отримати всі види медичної допомоги за всіма напрямками.
 
«Згідно медреформи, пацієнти самостійно обирають заклад, у якому хочуть лікуватися. Але що робити, коли є потреба в екстреній меддопомозі?.. Коли пацієнт сам не може зробити вибір?.. У такому випадку система охорони здоров’я зобов’язана забезпечити пацієнтові якісний і надійний маршрут. Бо ж неодноразово стикалися з ситуаціями, коли везли хворого «не туди», втрачаючи дорогоцінний час. Надалі ж НСЗУ визначатиме медзаклади, із якими укладатимуться договори для забезпечення якісного маршруту пацієнта. Таким чином, цей маршрут суттєво покращиться. Оскільки найпростіші випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі складніших проблем зі здоровʼям – хворого доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги», – пояснює Наталія Калмикова, начальниця управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.
 
За інформацією МОЗ, у Чернівецькій області госпітальний округ сформують 10 лікарень:
✔️ 2 – надкластерні (Чернівецька обласна клінічна лікарня та Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня);
✔️ 3 – кластерні (Центральна міська клінічна лікарня, Сокирянська та Сторожинецька районні лікарні);
✔️ 5 – загальні (Хотинська, Кіцманська, Вижницька, Глибоцька, Новоселицька лікарні).
 
Надкластерні лікарні будуть максимально оснащені сучасним обладнанням та надаватимуть пацієнту найширший спектр послуг. В кластерному медзакладі пацієнт зможе отримати медичні послуги при найбільш поширених хворобах. Загальні лікарні надаватимуть базові медичні послуги для пацієнтів однієї або кількох громад.
 
З 2023 року у Програмі медичних гарантій будуть враховані обсяги забезпечення медичними послугами надкластерними, кластерними та загальними лікарнями відповідно до потреб нашого госпітального округу.

peredplata