В яких випадках військовому можуть призупинити службу в армії: юристи назвали три підстави

Юристи розповіли, у яких випадках військовослужбовцю можуть призупинити службу в армії, позбавивши усіх виплат та пільг. Є три законні підстави.

Про це повідомили правозахисники організації “Юридична сотня”.

Вони уточнили, хто ініціює призупинення, за що можуть призупинити службу та які можуть бути наслідки для військового.

Причини призупинення служби

Так, призупинення військової служби військового, який здійснив порушення, має ініціювати командир (начальник) військової частини.

Службу можуть призупинити у разі:

  • самовільного залишення військової частини чи місця служби;
  • дезертирства із Збройних Сил та інших військових формувань;
  • добровільної здачі в полон.

Датою призупинення військової служби вважається день внесення відповідних даних у Єдиний реєстр досудових розслідувань. Таку інформацію вносять на підставі заяви, повідомлення командира (начальника) військової частини про вчинене кримінальне правопорушення.

Проте, призупинення військової служби не означає звільнення – часто військові залишаються у військовій частині. Військовослужбовці, військову службу яким призупинено, звільняються лише після набрання законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання.

Які можуть бути наслідки

Якщо суд визначив міру покарання у вигляді службового обмеження, арешту з відбуттям на гауптвахті чи триманням у дисциплінарному батальйоні, то підстави для звільнення відсутні.

Для військових, яким призупиняли військові службу можуть бути такі результати залежно від розслідування:

  • звільнення;
  • визнання такими, що не виконують обов’язків служби;
  • призупинення контракту про проходження військової служби, а також виплату грошового та здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення;
  • час призупинення не зараховують до строку військової служби, вислуги у військовому званні та вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії;
  • не поширюються пільги та соцгарантії.

Примітно, що військові із призупиненою службою не входять до складу ЗСУ та інших військових формувань.

У разі виправдувального вироку – службу, виплати та пільги поновлюють. Також термін призупинення військової служби зараховується до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Джерело: apostrophe.ua

peredplata