Скандал у Чернівецькій теробороні: сержант-чиновник заявив про порушення його прав, а комбриг розповів про догану

Бойовий медик 107-ої окремої бригади Сил ТрО ЗСУ Артем Жук, якого нещодавно обрали заступником голови Чернівецької районної ради, поскаржився на порушення своїх прав та свобод із боку командування бригади.

У своєму дописі у Facebook Артем публічно звернувся до Міноборони, Сил тероборони ЗСУ, Генштабу ЗСУ, Оперативного командування “Захід”, Офісу Президента України, Регіонального управління Сил територіальної оборони “Захід”, передає molbuk.ua

“24 лютого 2022 року я став до лав Збройних сил України у складі 92 батальйону 107 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ на посаду бойового медика стрілецького взводу стрілецької роти. До середини квітня 2023 року брав тривалу участь у підготовці та виконанні завдань під час звільнення Харківщини.

Всередині квітня 2023 року, без пояснення причин, наказом командира бригади за короткий термін мене було переведено до 94 батальйону 107 бригади ТРО, де я приступив до виконання задач у зоні проведення бойових дій на посаді старшого бойового медика роти вогневої підтримки.

Опісля мого переведення і подальшої служби за усною вказівкою командира вказаної бригади командирам підрозділів мені було відмовлено у реєстрації будь-яких рапортів у стройовій частині, наданні щорічної відпустки, наданні посвідчення учасника бойових дій. Крім того, згідно з вимогою законодавства, командир бригади вже 4 місяці як мав би затвердити наказ про моє прикомандирування до Чернівецької районної ради. Проте ця вимога закону і досі грубо ігнорується. Мене ж натомість продовжують переводити з батальйону в батальйон”, – описує ситуацію Артем Жук.

27 липня 2023 року на позачерговій ХХ сесії Чернівецької районної ради VIII скликання Артема обрали заступником голови райради.

“Був присутній особисто. Надалі протягом одного дня, без пояснення причин, мене перевели на нижчу посаду у 93 батальйон 107 окремої бригади ТРО.

Відповідно до чинного законодавства України (стаття 5 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”), у разі обрання військовослужбовця на виборну посаду в органи місцевого самоврядування, він має бути прикомандирований до відповідної ради із залишенням на військовій службі. Від Чернівецької районної ради листи-звернення щодо мого прикомандирування неодноразово були надіслані командуванню 107 бригади ТРО та, зокрема, командиру бригади — полковнику Цісаку Андрію Володимировичу, Міністерству оборони України, Генеральному штабу, командуванню Сил територіальної оборони. Проте відповідь із жодної зі структур досі не отримана.

Також мною неодноразово було залишені звернення на гарячі лінії Міністерства оборони України та Сил територіальної оборони ЗСУ. Звернення від народних депутатів та адвокатські запити до найвищих інстанцій щодо цього питання теж задовільнені не були”, – зазначає військовий.

За словами Артема, за час майже дворічної служби він не отримував жодної догани чи зауваження, виконував всі накази та доручення. Тому військовий вбачає в цих діях упереджене ставлення щодо нього особисто з боку командира 107 бригади ТРО.

“Припускаю, що причиною цього могло послугувати рішення сесії “Про звернення депутатів Чернівецької районної ради VІІІ скликання до Президента України, Міністерства оборони України, Головнокомандувача Збройних Сил України, Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України, Оперативного командування “Захід” щодо зловживань командуванням 92-го обТрО 107-ї ОБрТрО РУ “Захід” із переліком фактів порушення посадових обов’язків та перевищення повноважень з боку командування в тексті звернення. Зазначу, що участі у підготовці зазначеного проєкту рішення та голосуванні по цьому питанню я не брав”, – пише Артем Жук. (Йдеться про звернення, яке Чернівецька районна рада ухвалила у червні 2023 року до президента та Міноборони щодо зловживань командира 92 обТрО підполковника Олександра Марича. Детальніше – у публікації Цензор.НЕТ)

Він зазначає, що командир бригади Андрій Цісак, використовуючи службове становище та власні зв’язки, “в черговий раз готує наказ про переміщення та продовжує ігнорувати наказ про прикомандирування до райради, чим грубо порушує й обмежує права і свободи військовослужбовця, громадянина та працівника органу місцевого самоврядування”.

Тож врешті Артем Жук вирішив публічно звернутися до всіх дотичних інстанцій із проханням розглянути питання щодо порушення його прав.

“Прошу забезпечити виконання вимог законодавства щодо прикомандирування до Чернівецької районної ради мене як заступника голови”, -закликав А. Жук.

У коментарі molbuk.ua він описав у хронологічному порядку всі кроки, зроблені райрадою для вирішення питання щодо його прикомандирування, а також надав у розпорядження molbuk.ua відповідні документи:

“31.07.2023 Чернівецька районна рада звернулась до: Міністерства оборони України; військової частини А7035; 01.08.2023 ЧРР звернулась до командира 107 ОБрТРО ЗСУ, полковника Цісака А.В.; 23.08.2023 ЧРР звернулась до командира 107 ОБрТРО ЗСУ, полковника Цісака А.В.; 04.09.2023 ЧРР звернулась до Міністерства оборони України; 13.10.2023 ЧРР звернулась до Генерального Штабу Збройних Сил України”, – розповів військовослужбовець.

peredplata