З 1 квітня в Україні триватиме щорічний «сезон тиші»

З 1 квітня до 15 червня в Україні триватиме щорічний «сезон тиші». Він стосується всіх, хто веде господарську діяльність у лісах, степах та біля водойм, або перебуває на цих територіях. «Сезон тиші» передбачений Законом України «Про тваринний світ» для охорони тварин під час масового розмноження.

Відповідно до ст. 39 Закону, у період масового розмноження диких тварин не можна проводити роботи та заходи, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою – стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверки, санітарні рубки лісу, використання моторних маломірних суден, проведення змагань на транспортних засобах. Вилов риби у цей період можна здійснювати лише однією вудкою і спінінгом з берега, не можна ловити на нерестовищах, проводити гідротехнічні роботи на річках, проводити змагання зі спортивного рибальства та пересуватися на човнах, підводне рибальство також заборонено. Детально – в Законі України «Про Тваринний світ» та у режимі нерестової заборони та заборони на вилов раків на сайтіДержавного агентства рибного господарства.

Експерти WWF-Україна закликають українців у цей період чітко дотримуватися встановлених вимог закону, а також проявляти особливу повагу та обережність під час перебування на природі.Додаткові поради від WWF-Україна для людей, які в цей час обирають відпочинок у лісах та біля річок:

  • Розводьте багаття виключно у відведених для цього місцях. Відкритий вогонь спричиняє трав’яні та лісові пожежі
  • Поводьте себе тихо. Спостерігайте природу, фотографуйте її, вивчайте нове, але у максимальній тиші. Відмовтеся від автомобіля та гучної музики – це створює стрес для тварин.
  • Уникайте захаращених ділянок лісу. Там знаходиться чимало гнізд, зокрема, тих птахів, які будують їх на землі.
  • Ходіть стежками. Не заходьте далеко в ліс.
  • Не чіпайте тварин і особливо дитинчат. Навіть, якщо вам здається, що малеча загубилась або випала з гнізда – облиште її. У більшості випадків батьки тварини поруч. Якщо ви побачили дитинча хижака, наприклад, ведмедя або вовка, негайно повертайте назад.
  • Залишайте первоцвітита інші квіти у дикій природі. Наприклад, чимало рослин, що ростуть у дикій природі, включені до Червоної книги України, зокремапідсніжники, черемша, лілія лісова та всі види орхідей.

 Натомість ви можете:

  • Прогулятись стежками, насолодитись природою, спостерігаючи її пробудження.
  • Зробити фотографії дикої природи та поділитися фото-знахідками усоцмережах чи на сайтах натуралістів, зокрема inaturalist.org та використати мобільний додаток Seek для визначення видів.
  • Прихопити додатковий пакет для сміття та гумові рукавички, аби прибрати сміття, яке помітите.
  • Ознайомитись ізЗаконом України «Про Тваринний світ» можна на сайті ВР України та умовами нерестової заборони та заборони на вилов раків на сайтіДержавного агентства рибного господарства, аби бути впевненими, що не порушуєте офіційні правила. Період нерестової заборони може відрізнятись за тривалістю на різних водоймах. Це варто з’ясувати на сторінках Держрибагентства та Держекоінспекції.

ЩО У ЦЕЙ ПЕРІОД ВІДБУВАЄТЬСЯ У ПРИРОДІ

Усе живе на Землі розвивається циклічно, а особливо вираженою ця циклічність є у тваринному та рослинному світі. Тварини інстинктивно знають, коли їм впадати у сплячку, прокидатися, вити гнізда, йти на нерест, заводити потомство. І весна — початок літа – один з найбільш важливих періодів для розвитку життя. Ось, що можна спостерігати у природі України під час “сезону тиші”: 

  • Квітнуть первоцвіти: підсніжники, крокуси та інші види рослин
  • Народжуються дитинчата у диких кабанчиків та зайців, а наприкінці весни побачать світ телята у зубра, оленя, лося та козулі
  • У рисі триває шлюбний період – час залицянь та побачень із потенційними партнерами для продовження роду
  • У горах прокинулися ведмеді, у новонароджених ведмежат з’являється слух і вони починають бачити
  • Весною молоді бобри залишають родини своїх батьків і шукають нові території: як вплав, так і пішки
  • У деяких птахів починається період залицянь та шлюбних ігор, а наприкінці весни у них з’явиться малеча
  • Земноводні та плазуни прокинулися від зимової сплячки. Дорогою до місця розмноження, вони часто перетинають автомобільні дороги. Змії виповзають на дороги, аби погрітися на сонці. Тому людям важливо ретельно обирати шляхи
  • Це час нересту багатьох риб, зокрема стерляді прісноводної — одного із шести існуючих червонокнижних представників родини осетрових і єдиного прісноводного виду, який може створювати локальні популяції на Дністрі, Дніпрі та Дунаї.

peredplata