На Буковині кожних 4-5 днів помирає хворий на туберкульоз

Забезпечити лікування 3 мільйонам українцям!
Саме під таким гаслом в цьому році проходить Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який щорічно 24 березня відзначають всі країни світу. Саме в цей день 1882 року Роберт Кох, вражаючи наукову спільноту, заявив, що знайшов причину туберкульозу – туберкульозну бацилу. Відкриття Коха відкрило дорогу до діагностування та лікування туберкульозу.

«Втрачені» 3 мільйони. Туберкульоз виліковний, проте, наших поточних зусиль недостатньо, щоби виявити, пролікувати і вилікувати всіх хворих на туберкульоз. Так в цьому році ВООЗ звертається до всіх.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я туберкульоз (ТБ) є другою по значущості причиною смерті в світі від будь-якого інфекційного агенту поступаючись лише ВІЛ/СНІДу. В 2012 році в світі на ТБ захворіло 8,6 мільйонів людей, 1,43 мільйона людей померли від цієї недуги. За період з 1995 року по 2012 рік смертність від туберкульозу в світі знизилась на 45%. 11 жовтня 2011р. – ВООЗ вперше повідомляє про те, що кількість хворих туберкульозом щорічно зменшується. З того часу, хоч і повільно, але рівень захворюваності на туберкульоз в світі знижується.

На жаль, Україна далеко не виключення з цих загальносвітових тенденцій – щодня реєструється 100 нових випадки захворювання на туберкульоз і, хоча, за даними офіційної статистики, протягом останніх 5 років вдалося стабілізувати епідемічну ситуацію, знизився рівень захворюваності і смертності від туберкульозу, ситуація залишається ще дуже напруженою. Що зумовлено соціально-економічними та медичними чинниками, зокрема зниження рівня населення та наявністю значної кількості хворих, які перебувають у місцях позбавлення волі, недостатнім фінансуванням закладів, нестачею кваліфікованих медичних працівників, поширенням хіміорезистентного туберкульозу.

В Чернівецькій області щодня реєструється новий випадок туберкульозу, кожні 4-5 днів хворий на туберкульоз помирає.

Так не повинно бути! Своєчасна профілактика, діагностування і лікування можуть керувати розповсюдженням інфекції, лікувати її та виліковувати. Так що таке туберкульоз?

Туберкульоз (ТБ) – інфекційне захворювання, яке як і нежить, передається через повітря. Люди с ТБ бактеріями в легенях можуть при кашлі, чиханні, навіть під час розмови заражати інших людей. Для інфікування достатньо вдихнути лише незначну кількість бацил.

Після інфікування є три напрямки розвитку:
– ваша імунна система вбиває бактерії, і у вас немає ніяких подальших симптомів. Це стається найчастіше;
– ваша імунна система не може вбити бактерії, але може побудувати захисний бар’єр навколо інфекції. Це означає, що у вас не буде ніяких симптомів, але збудник у вашому організмі може перебувати роками. Так званий латентний ТБ;
– ваша імунна система не може вбити чи втримати інфекцію і вона повільно розповсюджуються руйнуючи ваш організм. Так званий активний ТБ.
Латентний ТБ може перейти в активну форму пізніше, особливо при ослабленні імунної системи.

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для всіх!
Проте, є ряд факторів, що сприяють захворюванню на туберкульоз. До них відносяться: алкоголізм, наркоманія, куріння, харчування з недостатньою кількістю білків, вітамінів, важкі фізичні та психічні навантаження, хронічний стрес, цукровий діабет, виразкова хвороба 12-палої кишки, ВІЛ-інфекція. Збудник туберкульозу має здатність уражати всі органи – кістки, суглоби, гортань, очі, шкіру, нирки, кишечник тощо. Але найчастіше він уражає легені.

Симптоми ТБ залежать від місця ураження. При активній формі ТБ легень є:
кашель, інколи з мокротинням або кров’ю більше 2 тижнів;
біль в грудній клітці;
задишка.
Також є загальні симптоми такі як:
слабість, швидка втомлюваність;
погіршення апетиту;
втрата ваги;
підвищення температури тіла та пітливість вночі.

При наявності одного або кількох із цих симптомів необхідно якомога швидше звернутись до лікаря та не займатись самолікуванням!!!

Своєчасне виявлення туберкульозу має велике епідеміологічне значення, тому що після встановлення діагнозу хворому негайно призначають лікування і поширення інфекції зводиться до мінімуму через 6-8 тижнів після початку лікування, хворі швидко стають незаразними і в кінцевому результаті виліковуються.

Однак, не всім хворим на туберкульоз допомагає лікування тому, що їхнє захворювання викликане штамом ТБ, який стійкий до одного чи більше стандартних препаратів. Він відомий як резистентний до ліків туберкульоз. Мультирезистентний туберкульоз залишається серйозною проблемою, оскільки вимагає більш тривалого лікування комплексом ліків і навіть в цьому випадку досить високий ризик летального закінчення хвороби (його можна прирівняти до ризику летальності в доантибіотикові часи).

Декілька фактів про туберкульоз:
В одного з десяти осіб, інфікованих збудником TБ, протягом життя розвивається активна форма TБ. Для осіб з ВІЛ цей ризик значно вищий.
ТБ і ВІЛ – це такий “смертельний тандем”, в якому одне захворювання прискорює перебіг протікання іншого. Саме туберкульоз є основним вбивцею людей, заражених ВІЛ. Він приводить до одної п’ятої всіх випадків смерті.
Кожен нелікований хворий на активну форму туберкульозу здатен заразити 10-15 людей протягом року.
ТБ – третя основна причина смертності у всьому світі серед жінок віком 15-44 роки. В інфікованих жінок репродуктивного віку більше шансів розвитку даного захворювання ніж чоловіки цього ж віку.
ТБ уражає в основному осіб працездатного віку.
ТБ з множинною стійкістю до лікарських препаратів (МРТБ) реєструється практично в усіх країнах світу.

На сьогодні в нашій державі діє Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією, яка направлена на зменшення рівня захворюваності та смертності від туберкульозу в два рази до 2015 року. Цьому буде сприяти покращення виявлення хворих серед населення, яке для дорослих можливе при своєчасному флюорографічному обстеженні, аналізі мокроти на наявність збудника, а для дітей – за допомогою туберкулінової діагностики (проби Манту).

Туберкульоз являється однією з найактуальніших соціально-політичних та медичних проблем сучасного суспільства у світовому вимірі. Ситуація із захворюваністю на туберкульоз та підхід до цієї проблеми з боку влади будь-якої держави завжди були індикатором її соціального благополуччя.

Профілактика! Найдієвішим методом специфічної профілактики туберкульозу у дітей є вакцинація та ревакцинація вакциною БЦЖ. Первинна вакцинація здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Ревакцинації підлягають здорові діти з від’ємною реакцією Манту в 7-річному віці.

Також необхідно повноцінно харчуватися, займатися спортом, загартовуватись, а з метою раннього виявлення туберкульозу один раз в 2 роки проходити профілактичне флюорографічне обстеження. Велике значення для раннього виявлення хворих на туберкульоз має проведення профілактичних флюорографічних оглядів, особливо серед працівників декретованих професій, підприємств приватної форми власності, непрацюючого і сільського населення, так само мігрантів і осіб без певного місця проживання.
Олександра Томашовська,
завідувач відділення
особливо небезпечних інфекцій

peredplata