Бережіться неякісних ліків

Бережіться неякісних ліків  Проблема неякісних лікарських препаратів нині відома, на жаль, багатьом мешканцям не лише Буковини. У гонитві за наживою деякі товстосуми не особливо переймаються наслідками лікування фальси-фікатом, який все-таки потрапляє на полиці аптечної мережі…

— Час від часу доводиться знімати головний біль пігулками, розповідає чернівчанка Лариса Іванівна. – Ще кілька років тому після прийому «Солпадеїну» й справді відразу відчувала, як біль відходить і поступово налагоджується працездатність. Зараз користуюся препаратом хіба що на підсвідомому рівні, бо він не допомагає так, як раніше. Не так допомагає у разі потреби й «Мезим», «Кетанов» тощо. Часу ж на те, аби звертатися до відповідних органів, що здійснюють контроль за якістю ліків, хронічно не вистачає…

А даремно, бо саме перевірку якості та безпеки ліків і здійснює Державна служба з лікарських засобів у Чернівецькій області, офіс якої розміщений по вул. Головній, 29 обласного центру. Ця служба постійно контролює дотримання вимог Закону України «Про лікарські засоби». За повідомленням начальника Держлік-служби області Оксани Мельничук, з початку року службою вже здійснено майже 500 планових та позапланових (перевірка виконання приписів – Н. Б.) інспекційних перевірок дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства стосовно забезпечення якості лікарських засобів. За їх результатами керівники аптечних та лікувальних закладів отримали 195 приписів про усунення порушень, 238 розпоряджень про заборону реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення. Складено 90 протоколів про адміністративні правопорушення, на винних посадових осіб накладено штрафи. Лабораторією служби зроблено більше тисячі аналізів зразків лікарських засобів та виявлено чималу кількість субстандартних (виготовлених легальним виробником з правильним маркуванням, але які за відсутності належних умов виробництва, транспортування та зберігання втратили свої лікувальні властивості) серій лікарських засобів, що не відповідають нормативним вимогам. За 9 місяців з обігу вилучено та утилізовано їх на майже 22 тисячі гривень, в основному це, за даними Держлікслужби, препарати індійського та українського виробництва. Виявлено неякісні зразки лікарських засобів: капсули «Метамакс» виробництва ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» — м’які, деформовані, неприємного запаху; таблетки «Доларен» індійського виробництва – 5 таблеток з 20 мали надщерблені краї; таблетки «Пенталгін П» виробництва Казахстану – на поверхні наявні плями світло-коричневого кольору, краї таблеток надщерблені; «ПМ СІРІН» виробництва Австралії – оболонка таблеток мала неоднорідне забарвлення; «Ранітидін» виробництва ТОВ «Фармацевтична фірма «Здоров’я», Україна – поверхня таблеток має мармуровість; таблетки «Тюдарон» виробництва ВАТ «Київмедпрепарат», Україна – на поверхні видно вкраплення сірого кольору… Анульовано 7 ліцензій на ведення господарської діяльності з виробництва, гуртового та роздрібного продажу лікарських препаратів – зокрема, у Вижницькому райо-ні у фізичної особи-підприємця М. П. Токара та у Чернівцях – у фізичної особи-підприємця С. В. Лисецької. Ще одну ліцензію анульовано в результаті позапланових перевірок, проведених спільно з правоохоронними органами краю. Також до Державної служби з лікарських засобів надійшло півсотні термінових повідомлень про виявлення таких медичних препаратів.

Фальсифікованих (що умисно підроблені та не відповідають складу, внесеному до Державного реєстру) лікарських засобів у Чернівецькій області впродовж 9 місяців не виявлено.
— Не так легко відрізнити неякісні, фальсифіковані ліки, — розповідають у Держлік-службі в Чернівецькій області, — але пацієнти мусять задуматися, коли їм пропонують препарати за значно нижчою ціною або якщо вони самі помітили різницю кольору чи смаку ліків. Неабияку увагу варто приділяти й вигляду упаковки препарату – якщо змінено його дизайн, то працівники аптеки мають попередити про це пацієн-та чи показати сертифікат якості продукції, виданий її виробником.

Отож, аби не наражати себе на ризик вживання неякісних ліків, не варто купувати їх на ринках чи навіть безпосередньо у лікарні чи в поліклініці у медичних працівників. Якщо у вас виникла підозра стосовно якості медпрепаратів, ви маєте право звернутися до Державної служби з якості лікарських засобів, яка має технічні можливості для здійснення лабораторної перевірки. За умови підтвердження фактів фальсифікації такі звернення стануть підставою для проведення службою спеціального розслідування та, відповідно, визначення нею покарання для виробників і реалізаторів фальсифікованих препаратів.

…Майже впродовж року діє Закон України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів)». Відповідно до нього, особи-порушники караються чималим штрафом від 17 до 34 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до 3-х років. Якщо ж таке порушення буде вчинене повторно або групою осіб, покарання у вигляді позбавлення волі становитиме від 3 до 5 років. Хочеться сподіватися, що цей Закон стане врешті надійною перепоною для нечесних шахраїв, котрі прагнуть нажитися за рахунок чужого здоров’я.
Наталія Брянська

peredplata