66 тисяч домогосподарств на Буковині досі залишаються без скрапленого газу

66 тисяч домогосподарств Чернівецької області досі потерпають через відсутність спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу. За інформацією ПАТ \”ЧернівціГаз п’ятимісячна відсутність аукціонів позбавила значну частину населення регіону можливості використання газу в балонах для комунально-побутових проблем. Ситуація, що склалась загрожує ліквідацією Філії з реалізації скрапленого газу та залишає відкритим питання про майбутнє споживачів цього виду палива.

У відповідності до вимог закону, забезпечення населення скрапленим газом для побутових потреб здійснюється ліцензійованими газопостачальними організаціями. Для Чернівецької області такою організацією є ПАТ «Чернівцігаз». Для постачання скрапленого газу населенню газопостачальні організації закуповують газ на спеціалізованих аукціонах та реалізують споживачам виключно для забезпечення комунально-побутових потреб. Такий порядок затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2011року № 1064 про «Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу».

Починаючи з лютого місяця поточного року спеціалізовані аукціони з продажу скрапленого газу не проводилися. Останній спеціалізований аукціон відбувся 30 січня 2014 року. Закуплені на ньому обсяги були в повному обсязі реалізовані виключно для потреб населення області. Починаючи з травня місяця і по даний час реалізація скрапленого газу для потреб населення Чернівецької області не проводиться.

Ситуація, що склалась криє в собі суттєві ризики та призводить до соціальної напруги. Адже через відсутність аукціонів, споживачі вимушені самостійно вирішувати проблему забезпечення скрапленим газом своїх домогосподарств. Як правило, вони закуповують даний вид палива на автомобільних газозаправних станціях, що категорично заборонено чинними нормативними документами. Адже це може призвести до виникнення нещасних випадків, що нестимуть загрозу життю та здоров’ю споживачів.

Крім того комерційна ціна, за якою закуповується скраплений газ вдвічі вища ніж та, що регламентована умовами спеціалізованого аукціону. На жаль найбільш незахищені категорії населення не зможуть собі дозволити закуповувати газ за комерційною ціною.

Під загрозою ліквідації знаходиться й Філія з реалізації скрапленого газу, що забезпечувала газом 66 тисяч домогосподарств області. Філія є самостійним підприємством, яке на даний момент позбавлене обігових коштів, а відтак і можливості утримання виробничих потужностей та персоналу.

peredplata