«Не можемо брати дольову участь у ремонті будинку!»

Народна трибуна

Крик душі
«Впродовж кількох останніх років звертаємося до міської влади з проханням допомогти відремонтувати наш будинок, але постійно наштовхуємося на самі лише відписки, – крик душі мешканців будинку №45 по вулиці Ольги Кобилянської в Чернівцях Івана Тарабаса, Ярослава Соколовського, Варвари Богач, Лілії Агафонової. – Тим часом у цьому будинку вже стало навіть жити небезпечно. Так, за результатами його комісійного обстеження ще у вересні 2015 року за участі головного інженера С. М. Бабінчука, майстра поточного ремонту В. М. Кіндзерського, техніка М. Б.Шевчук (КЖРЕП – 9) та складеного дефектного акту виявилося, що «обрешітка та стропильна система металевої покрівлі в дуже аварійному стані», а «на фасаді з боку двору спостерігається випадання цегли з карнизу». Висновок спеціалістів – «покрівля потребує капітального ремонту, фасад також потребує термінового ремонту.» Комісія, що володіє інформацією стосовно фінансової спроможності всіх, хто мешкає в будинку, дійшла висновку, що доцільно виконати ремонт, про який йдеться, за бюджетні кошти. Справді ж бо – з тих, що проживають в 7 квартирах, працюючих лише 4 чоловік, а пенсіонерів – 5 чоловік. З 4 працюючих одна жінка – багатодітна матір, що наразі перебуває у відпустці по догляду за наймолодшою дитиною. Однак у департаменті ЖКГ міської ради нас відправляють сюди-туди та заставляють взяти у ремонті дольову участь. Хто ж вноситиме ті «долі» – пенсіонери з мінімальним розміром пенсії? Допоможіть нам відстояти та добитися питання ремонту фасаду та покрівлі нашого старого будинку (побудови до 1940 року, Н. Б.) не за дольової участі, а за бюджетні кошти!»

Писк влади

Як пояснюють у департаменті ЖКГ Чернівецької міської ради, до 1 жовтня минулого року розпорядниками коштів на виконання ремонтних робіт були районні у місті ради, вони ж формували титульні списки. Ремонт за цією адресою також було включено до титульного списку. Однак через брак фінансування і часу його так і не було зроблено. У 2015 році повноваження стосовно проведення капітального ремонту перейшли до департаменту ЖКГ.

За словами головного спеціаліста виробничо-технічного відділу департаменту ЖКГ Григорія Григоровича Кошари, сформовані списки вже у цьому році було винесено на розгляд сесії міської ради. Оскільки всі квартири у будинку №45 по вулиці Ольги Кобилянської – приватизовані і їх господарі є співвласниками, вони мають брати безпосередню участь в утриманні будинку у належному стані. Було прийняте рішення про дольову участь мешканців – (30%, а 70% надасть міська рада) та запропоновано співвласникам, як малозабезпеченим пенсіонерам, звернутися до департаменту з проханням допомогти у складанні кошторису на виконання необхідних робіт. Члени ініціативної групи відмовилися від цього навідріз…Якби вони отримали кошторис, бачили б конкретно, скільки становить 30% на ремонт покрівлі, а скільки – на ремонт фасаду. Тоді вже й вирішили б, як діяти надалі: може, спочатку, у 2016 році відремонтувати покрівлю, а наступного – фасад? Ми готові співпрацювати з чернівчанами, але ж вони навіть не хочуть дізнатися про суму дольової участі…


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

Від редакції. Пропонуємо нашим читачам все ж звернутися до департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради з проханням допомогти скласти кошторис робіт для проведення капітального ремонту покрівлі та фасаду. Зважаючи на матеріальне становище мешканців, його нададуть безкоштовно. У подальшому й рішення можна буде прийняти відповідне.

peredplata