Боржників по аліментах внесуть у Єдиний реєстр

Міністерство юстицію України продовжує активний рух щодо розв’язання гострої проблеми – масової несплати аліментів батьками-боржниками.
Окрім того, що спрощена процедура стягнення коштів із батька, який проживає за кордоном, Мінюст вирішив створити Єдиний реєстр боржників по аліментам.
Так, наказом Міністерства юстиції України від 06.02.2018 № 301/5 були внесені зміни до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження. Зокрема, прийнято рішення окремо в Єдиному реєстрі боржників розмістити загальний перелік боржників, що мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці.
Також передбачено, що інформація про боржників за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів, які були зареєстровані в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень, відображається в Єдиному реєстрі боржників після їх перенесення в Систему за умови внесення виконавцем відомостей про наявність заборгованості з відповідних платежів понад три місяці.
Тому, щоб боржник по аліментам з’явився у Реєстрі –потрібно буде детально попрацювати із державним виконавцем, направивши йому відповідну заяву.
А також, цей Реєстр допоможе у судових провадженнях, оскільки суду буде достатньо витяг з відповідного Реєстру, щоб встановити факт заборгованості.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata