Соціальна допомога звільненим українським заручникам

02 лютого 2018 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України (№ 38) «Деякі питання соціальної підтримки осіб, звільнених з полону», якою передбачена соціальна підтримка громадян, звільнених з полону 27 грудня 2017 року та 24 січня 2018 року, зокрема виплата одноразової грошової допомоги.
Одноразова грошова допомога в розмірі 100 тис. гривень виплачується особам, які включені до переліку осіб, звільнених з полону 27 грудня 2017 р. та 24 січня 2018 р., що формується СБУ відповідно до законодавства та передається Мінсоцполітики.
Для виплати грошової допомоги особа, яку включено до переліку осіб, яких звільнено з полону , у строк, що не перевищує шість місяців з дня звільнення з полону, звертається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання (або фактичного місця проживання) з відповідною заявою, в якій зазначаються реквізити рахунка у банку, на який перераховується допомога. До заяви додаються копія документа, що посвідчує особу громадянина України (з пред’явленням оригіналу) та копія ідентифікайного коду.
Якщо особа, яку звільнено з полону, не може самостійно звернутися із заявою про виплату допомоги у зв’язку із станом здоров’я, перебуванням на лікуванні за кордоном, проходженням військової служби, вона може подати таку заяву через представника на підставі оформленої в установленому порядку довіреності.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata