На Буковині чоловік замість пива випив отрути

На Буковині чоловік замість пива випив отрутиНеординарний випадок трапився у селі Дяківці Герцаївського району: робітник місцевої школи отруївся засобом «Акватон», яким він мав знезаразити воду у шкільній водоймі.
А розгорталися події, за словами керівника навчально-виховного комплексу Михайла Йовиці, так.

31 травня до закладу завітали працівники Герцаївської СЕС, котрі здійснювали розслідування причин інфекційного захворювання дітей та мали провести дезінфекцію приміщень. Саме тоді вони, як зазвичай, залишили засіб і для знезараження води – Аурел Померляну, мовляв, вміє це робити. Засіб у пляшці з-під пива (?!) робітникові з обслуговування приміщення передав колега. Бо на ту мить Аурел Тодорович перебував десь на території навчального закладу, і не спілкувався з санепідеміологами…

А вже 2 червня чоловікові стало зле – помилково пляшку з засобом він прийняв за пивну та ковтнув токсичної речовини…Родина доправила чоловіка до районної лікарні. Сподівалися, що все швидко стане на своє місце – невідкладна допомога, декілька систем. Однак Аурелу Тодоровичу ставало все гірше. Син приніс лікарю злощасну пляшку, і у медичному закладі, поспілкувавшись з районною СЕС, дізналися про її вміст, що спричинив такі наслідки. Далі хворого доправили до Чернівців на аналізи, а звідти, зважаючи на результати комп’ютерної томографії – до психіатричної лікарні.

– Мій чоловік після проведеного тижня у Герцаївській ЦРЛ пролежав у реанімаційному відділенні психлікарні тиждень, і тамтешні медики визнали, що психічних відхилень у здоров’ї у нього немає, – розповідає дружина Аурела Тодоровича Олена Іванівна. – Але особливого покращення не відбувалося, тому його перевели до обласної клінічної лікарні. Тут, також у реанімації, він перебуває й досі. Я дуже хочу, аби він поправився. Аурел Тодорович – мій помічник впродовж всього життя. Ми виростили трьох дітей, працювали тяжко, бо самі знаєте, що означає жити у селі. Він ніколи не хворів, а зараз – печінка, нирки, серце – всі внутрішні органи пошкоджені.

Жінці дуже прикро, що чоловіка місцеві медики намагаються зробити алкоголіком, мовляв, до закладу він потрапив у стані сильного алкогольного сп’яніння. За її словами, у медичних документах навіть натяку на слово «отруєння» ніде немає, хоча в ту страшну ніч, коли він вперше після цього випадку потрапив до Герцаївської лікарні, всі запитували, чим саме він отруївся. Олена Іванівна каже, що не хотіла б покарання й санепідеміологу, котрий віддав йому пляшку з-під пива з вмістом «Акватону». Але за майже два місяці цей фахівець не те щоб запропонувати бодай якусь допомогу потерпілому – не спромігся навіть попросити вибачення… Між тим, щодня на лікування родина витрачає більше тисячі гривень, вже заборгували близьким та знайомим, а значного покращення наразі не видно. Крім всього, родина вважає, що ситуація, що сталася з Аурелом Тодоровичем, мала би кваліфікуватися, як виробнича травма: він виконував роботу для школи, а не задля власного блага. А ще дружина та діти хворого підозрюють, що «ворон ворону ока не виклює» – і медичні документи з райлікарні, мовляв, вже не раз переписувалися. Але нехай це буде вже на совісті медиків.
Наразі Аурел Померляну продовжує лікуватися. У відділенні інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні кажуть, що не їхня справа визначати, що трапилося з хворим, чи він отруївся, чи ні. Цим займаються відповідні органи. Тут симптоматично лікують наслідки. А у хворого ще зберігається і печінкова недостатність, і серце далеко не здорове.

– На жаль, крапку у цій справі ставити ще занадто рано. За фактом призначено службове розслідування, – пояснює ситуацію головний лікар обласної СЕС Наталія Гопко. – Дезінфектора, що залишив засіб у школі, вже звільнено з роботи: він порушив посадову інструкцію, не провівши дезінфекцію самотужки. З іншого боку – «Акватон» – один з найм’якших деззасобів, він не є токсичним. І ми вибирали його для проведення знезараження води для шкіл, виходячи саме з цих характеристик. Будь-яка людина може придбати дезінфектант, він доступний, однак дуже важливо використовувати його за призначенням. Мені прикро, що так трапилося, і зараз найголовніше, аби хворий одужав. Саме для цього треба докладати зусиль, фахівці ж встановлять істину.

Так само нічого конкретного не кажуть наразі і в прокуратурі у Герцах. Прокурор Герцаївського району Георгій Апетракіоае пояснює, що для порушення кримінальної справи поки що немає підстав. Ще триває перевірка – прокуратура скерувала звернення з вимогою провести службові розслідування до Герцаївського РВ УМВС України в Чернівецькій області, до райвідділу освіти, СЕС, лікувальних установ. Поки хворий перебуває на лікуванні, експерти не можуть визначити ступінь тяжкості захворювання. Коли ж надійдуть відповіді, буде прийматися рішення про порушення чи відмову у порушенні кримінальної справи.

Також стурбований випадком у Дяківецькому НВК начальник ГУ освіти Михайло Бауер:
– Шкода, що так трапилося. Я не маю права робити якісь з цього приводу висновки. Вважаю, що це в компетенції прокуратури. Тому мною скероване подання з проханням провести прокурорську перевірку, – сказав освітянський керівник.
Що ж, хочеться вірити, що перевірка буде неупередженою, що з’ясуються всі обставини (в тому числі – як засіб потрапив до Аурела Померляну додому) цього випадку, а винні покарані. А ще більше – що Аурел Тодорович неодмінно одужає вже невдовзі. І що такого більше ніколи ні з ким та ніде не повториться…

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata