У разі зриву Асоціації в Україні почнуться масові заворушення

У разі зриву Асоціації в Україні почнуться масові заворушенняЯкщо Угода про асоціацію з Європейським Союзом зірветься, то в Україні виникнуть великі соціальні проблеми, що призведе до масових заворушень. Такий прогноз в ефірі телеканалу ТВі озвучив соціолог компанії Research & Branding Group Євген Копатько, пише Gazeta.ua.

\”Те, що було 2004 року, слава Богу, пройшло безкровно. Це був для суспільства якийсь урок\”, – зазначив експерт.

Водночас, на його думку, зараз все буде значно жорсткішим.

\”Адже ми маємо негативну тенденцію в економіці, у нас відсутній соціальний консенсус. І головне – люди не хочуть жити в цій країні. Ми за 22 роки отримали мінус 7,5 мільйона жителів. Люди хочуть звідси виїхати, і неважливо, який прапор на вежі висить\”, – наголосив Копатько.

\”Неважливо, яка партія при владі: якщо зараз еліти не домовляться, ми будемо мати великі проблеми\”, – резюмував соціолог.

Нагадаємо, лідери трьох провідних опозиційних партій – ВО \”Батьківщина\”, УДАР та ВО \”Свобода\” – закликали всіх, кому небайдужа доля європейського майбутнього України, прийти на мітинг опозиції, який має відбутись 24 листопада о 12.00 у Києві.

\”Уряд на своєму рівні зробив все можливе для підготовки імплементації Угоди про асоціацію Україна – ЄС\”, – сказав в ефірі телеканалу БТБ Максим Розумний , доктор політичних наук, коментуючи розроблений план заходів, пов\’язаний із підписанням Асоціації, пише ZN.UA.

Експерт зазначив, що і після підписання Асоціації на Україну чекають серйозні перетворення і реформи, які будуть більш глибинними, ніж без асоціації.

\”Це (підготовка плану заходів – ред.), свідчить про те, що в уряді працюють люди сумлінні, вони читають Угоду про асоціацію і розуміють, що вона передбачає. Вона передбачає дуже серйозні кардинальні реформи. У нас кваліфіковані чиновники, які виконують свою роботу\”, – сказав Розумний.

Науковець розцінює асоціацію України в ЄС як серйозний геополітичний вибір, що здатний змінити життя українців на краще. Якщо Україна прийме європейські правила, рівень життя людей буде наближатися до європейських стандартів життя \”золотого мільярда\” – підсумував політолог

Підписання Угоди про асоціацію з ЄС дасть Україні останню можливість для кардинального реформування економіки, вважає політтехнолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала, повідомляє \”Главком\”.

За його словами, нинішня ситуація в економіці довго зберігатися не може: накопичення критичної маси помилок у рамках економічної ідеології уряду Миколи Азарова призвело до серйозного погіршення соціально-економічної ситуації за останні три роки.

\”Або українська економіка отримує друге дихання, ще один шанс разом з підписанням домовленостей з ЄС, або все ж зірветься в давно прогнозоване опозицією синхронно з РФ неконтрольоване піке\”, – сказав експерт.

Бала також зазначив, що завдяки нинішній міжнародній політичній кон\’юнктурі, Україні сьогодні пропонують справді масу преференцій, режим максимального сприяння плюс практично безпрецедентні протекціоністські заходи для компенсації недружніх дій Росії.

\”Це шанс України відійти нарешті від форс-мажорного керування економікою, зокрема казначейством, в ручному режимі. Проте вже нинішня незадовільна робота Верховної Ради демонструє, як мало шансів на поліпшення соціальної ситуації в країні\”, – підкреслив він.

Нагадаємо, 13 листопада голова робочої парламентської групи Геннадій Васильєв заявив, що групі не вдалося знайти компроміс і підготувати узгоджений законопроект про лікування засуджених за кордоном, що дозволило б вирішити питання екс-прем\’єра Юлії Тимошенко, який є принциповим для ЄС.

Сьогодні Україна впевнено рухається до фінансово-економічного краху, і провал Вільнюського саміту призведе до того, що українському уряду ніхто не захоче позичати гроші, що зрештою приведе країну до банкрутства. Про це заявив в ефірі \”5 каналу\” політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

\”На превеликий жаль, Україна рухається до фінансово-економічного краху, і невдача або провал Вільнюського саміту призведе до того, що ніхто в світі не захоче позичати гроші українському уряду. Це означатиме, що обидва геополітичних гравці – Росія і Захід – можуть просто взяти паузу і почекати, поки українське керівництво стане банкрутом у своїй економіці. І з банкрутом будуть чинити як з банкрутом: розпродадуть власність за балансовою вартістю, на запчастини – це найгірший сценарій, який тільки може бути.

На мою думку, на даний момент він може стати досить реалістичним, якщо українська влада дограється до того, що провалить Вільнюський саміт\”, – заявив експерт.

Джерело http://newsru.ua/

peredplata