Ми ситі по горло діями української влади, – ЄС готує неприємний сюрприз Україні

Ми ситі по горло діями української влади, – ЄС готує неприємний сюрприз УкраїніЄвросоюз готується надіслати Україні додатковий жорсткий сигнал. У разі якщо Київ не вживатиме екстрених кроків для виправлення ситуації навколо вироку Юлії Тимошенко, керівництво ЄС може відмовитися від запланованих на 20 жовтня переговорів з Віктором Януковичем.

Вирок у справі Юлії Тимошенко викликав жорстку реакцію світової спільноти. Першими свої заяви поширили представники Євросоюзу. Позиція високого представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон про «глибоке розчарування ЄС» була оприлюднена через всього півтори години після оголошення рішення суду.

Учора відбулося заплановане раніше обговорення переговорів щодо угоди про асоціацію в профільних комітетах Європарламенту – з міжнародної торгівлі і закордонних справ. У першому комітеті, дізнавшись про вирок, відклали голосування. У комітеті у закордонних справах українське питання обговорювалося двічі.

Глава МЗС України Костянтин Грищенко виступив перед депутатами вранці, ще до оголошення вироку. Це не завадило депутатам заявити про очікування жорсткого вердикту і звинуватити Україну у порушенні зобов’язань. «Пане Грищенко, ви зрадили і висміяли своїх друзів у ЄС!», – заявив депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський (Польща, група ЄНП).

Увечері ж, пише Ъ-Украина, за відсутності Грищенка, між представниками комітету розгорілася дискусія про те, чи слід Єврокомісії завершувати переговори щодо УА з Україною. «З сьогоднішнього дня набагато легше прийняти рішення (про припинення переговорів). Щось має відбутися між нами і Києвом. Буде неправильним, якщо ми сьогодні дамо зрозуміти, що справи можуть тривати, як раніше», – заявив депутат Елмар Брок (Німеччина, ЄНП).

Брок і раніше неодноразово виступав за припинення процесу переговорів у зв’язку з антидемократичними процесами в Україні, але його позиція не знаходила підтримки колег. Вчора ситуація змінилася – депутати, які раніше виступали за безумовне підписання УА, перейшли до жорсткої критики Києва. «Дуже важливо, щоб усі ті, хто підтримує європейську інтеграцію України, скерували чіткий сигнал українській владі, що ми не приймаємо порушення демократії і ситі по горло діями української влади», – заявив Павло Залевський (Польща, ЄНП).

Газета зазначає, що серед членів комітету знайшлися й адвокати позиції офіційного Києва. «Я не бачу доказів того, що політика впливає на правосуддя в Україні», – заявила, зокрема, депутат Норіка Ніколаї (Румунія, Альянс лібералів і демократів).

Тим часом, стало відомо, що Єврокомісія вже обрала спосіб більш жорсткого тиску на Київ – переговори щодо УА можуть бути де-факто призупинені без оголошення про це. Як відомо, 20 жовтня Президент Віктор Янукович має намір відвідати Брюссель, де планує обговорити з керівництвом ЄС ключові моменти договору, що залишилися неузгодженими, зокрема, перспективу членства.

«Зараз висока ймовірність того, що Жозе Мануель Баррозу (президент Єврокомісії) відмовиться від зустрічі з Януковичем», – заявило джерело, інформоване про переговори. За інформацією видання, під загрозою зриву і інші зустрічі – зокрема, з Кетрін Ештон. Офіційний Брюссель поки не підтверджує цю інформацію, проте Брок вчора визнав існування таких планів. «Візит Януковича, можливо, не відбудеться», – заявив євродепутат.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва засудив екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко до семи років в’язниці. Крім того, Тимошенко заборонили займати державні посади протягом трьох років.

Суд визнав Тимошенко винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень). Суд дійшов висновку, що екс-прем’єр-міністр своїми діями щодо підписання газових угод 2009 року завдала шкоди НАК Нафтогаз України в сумі 1,5 млрд грн.

Згідно з рішенням суду, до набуття вироком чинності Тимошенко залишатиметься в СІЗО. Вирок може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 15 днів.

ДжерелоЗІК

peredplata