Опозиція вимагає парафування Угоди з ЄС. Це історичний шанс України – Арсеній Яценюк

Опозиція вимагає парафування Угоди з ЄС. Це історичний шанс України – Арсеній ЯценюкВ України сьогодні є унікальний шанс стати частиною єдиного європейського простору. Ним потрібно скористатися, адже наступного можна чекати десятиліття. Таке переконання висловив лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк в ефірі «Радіо Свобода» 13 грудня.

«Ця влада піде. Але якщо сьогодні ми втратимо історичний український шанс стати частиною єдиного об’єднаного європейського простору, – потрібно буде десятиліття, а можливо, століття чекати на те, щоб цей шанс знов з’явився. Тому ми повинні використати сьогоднішній шанс», – сказав лідер «Фронту Змін».

Він нагадав, що в травні цього року опозиція домоглася проведення ініційованих Арсенієм Яценюком та Миколою Мартиненком парламентських слухань щодо зовнішнього вибору України. За їх підсумками конституційною більшістю було ухвалено постанову, яка визначала курс України на євроінтеграцію. «Зараз наше завдання – домогтися того, щоб саміт Україна-ЄС пройшов так, як він повинен пройти», – підкреслив Арсеній Яценюк.

За його словами, саміт Україна-ЄС – це відповідь на питання, в якій Україні ми будемо жити в найближчий час: «Це європейська Україна, яка знає, що таке гідність людини, чи це Радянський Союз номер 2. І це вибір не президента Януковича, тому що президенти змінюються, їх було багато в історії нашої країни і буде багато після Януковича. Це, в першу чергу, вибір України і українців».

Арсеній Яценюк вважає, що парафування Угоди з ЄС потрібно сьогоднішній українській владі як гарантії залишення при владі. «Можна отримати гарантії від наших російських «братів» і «партнерів». Проте там пишуть гарантії таким чорнилом, яке зникає в той момент, коли треба прочитати цю гарантію… До того ж, після подій на Болотній площі прийшло прозріння, що це болото може затягнути російську владу так, що вона перестане дихати», – зазначив він.

«Президент Янукович розуміє, що добрі ведмеді – тільки в казках. А в житті вони зовсім інші, вони рвуть на маленькі частинки. З ними не можна обніматися. Тому він зараз приймає рішення в першу чергу для себе, але це рішення корисне і для України: провести саміт, підписати декларацію, парафувати Угоду і рухатись в ЄС», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Він пояснив, що 19 грудня планується парафування Угоди про асоціаціє з ЄС, а не підписання. «Це певний дороговказ, для президента Януковича в першу чергу. Тобто з одного боку Європа відкрила двері, дала вхідний квиток і каже «Заходіть». Але для того, щоб ми зайшли, треба виконати декілька речей. Підписання Угоди можливо тільки в тому випадку, коли в країні будуть зупинені політичні переслідування», – зазначив Арсеній Яценюк.

«Треба провести саміт Україна-ЄС, треба парафувати угоду, треба провести чесні вибори, опозиції треба об’єднатися на мажоритарних округах. Опозиція зобов’язана отримати 226 голосів і зупинити політичні переслідування. Отримавши більшість, опозиція зафіксує курс країни на Європу і зробить все для того, щоб ця Угода була і підписана, і ратифікована всіма членами ЄС», – підсумував лідер «Фронту Змін».

peredplata