Водія штабу Панчишина судять за листівки

Водія штабу Панчишина судять за листівкиПроти 28-літнього водія виборчого штабу кандидата в нардепи за 204-м округом Руслана Панчишина Андрія Паламаря порушено кримінальну справу за розпалювання ворожнечі та перешкоджання здійсненню виборчого права. За цими статтями хлопцю «світить» до п’яти років позбавлення волі. В прокуратурі Чернівецької області переконані, що він причетний до розповсюдження листівок проти кандидата в нардепи, родича губернатора Артема Семенюка та антисемітських листівок проти кандидата від «УДАРу» Богдана Баласиновича (на світлині).

А спершу була заява Баласиновича про те, що проти нього в районах 204-ого округу невідомі десятками тисяч розповсюджують листівки антисемітського змісту (правда, на листівках написане прізвище «Балансинович»). Оригіналу листівок ми не бачили. Тим більше, десятків їх тисяч.

Прокуратура взялась шукати зловмисників. І 26 жовтня на Хотинщині було затримано двох хлопців. Вони виявились людьми зі штабу Панчишина. У хлопців, за версією правоохоронців, було виявлено листівки проти Семенюка. Наступного дня на допиті сказали, що вони й листівки проти Баласиновича розповсюджували. І вже 27 жовтня в Хотині міліція опечатала приміщення виборчого штабу Панчишина в Хотинському районі. У штабі зберігалось 40 посвідчень спостерігачів від кандидата на вибори. Ті не змогли приступити до роботи в день виборів 28 жовтня. В результаті, за словами Руслана Панчишина, бюлетені, які були проголосовані на його користь, рахувалися за кандидата від влади Артема Семенюка. Тому штаб подав до суду два позови про скасування результатів виборів на 40 дільницях округу.

В УМВС в Чернівецькій області переконують, що діяли законно. На підставі доручення прокуратури та згідно з діючим законодавством співробітники міліції забезпечували охорону опечатаного приміщення під час проведення цих процесуальних заходів.

Тим часом затриманих хлопців допитали і відпустили. Але з’ясувалось, що вони дали покази проти водія штабу Панчишина Андрія Паламаря. Що саме він пропонував їм розповсюджувати ті листівки, возив їх тощо.

— Від знайомих в міліції я дізнався, що проти мене хочуть порушити кримінальну справу, і сам приїхав до прокуратури, аби з’ясувати всі обставини, адже жодного стосунку до листівок не маю, — розповідає Андрій Паламар. – Моя робота полягала в тому, щоб заправити машину і возити керівника штабу. Під час виборчої кампанії в моїй машині перевозились хіба листівки з біографією та плакати за Панчишина. Інкримінованих мені листівок в штабі ніколи не було. Вперше я їх побачив на допиті в прокуратурі. Я дозволив обшукати машину, житло. Там нічого не знайшли. Мене затримали. Справу порушили за двома статтями. Певний, що все це – політичне замовлення. Адже в прокуратурі хотіли, щоб я дав «розклад» (хто замовляв і де друкували листівки, – Ред.). Я нічого не сказав. Вини своєї не визнаю і буду оскаржувати постанову про притягнення до кримінальної відповідальності.

Отож Андрія Паламаря протримали в ІТТ 6 днів і відпустили під заставу в 8 500 грн. Заставу сплатив Руслан Панчишин. Зараз він поки що перебуває на волі й очікує рішення суду щодо оскарження постанови прокуратури. Вчора відбулось перше засідання.

У штабі Руслана Панчишина переконані, що ця справа – це замовлення проти їхнього кандидата. Та наразі зв’язати ці листівки власне з самими Панчишиним чи керівником штабу Крикливцем не вдається. І не вдасться, переконані у штабі, бо вони не мають до них жодного стосунку.

Ми звернулись до прес-служби прокуратури Чернівецької області за коментарем. На час, коли верстався номер, ми його так і не отримали. Як тільки матимемо від них інформацію, одразу повідомимо.

Надія ВІРНА

Від редакції. А все почалося з телепередачі про губернатора Папієва \”Хто тут живе\”. Телекомпанія ЗІК зі Львова знайшла маєтки, вертолітний майданчик, труханівські стайні і купу добра, нажитого каторжною працею сім’ї губернатора всея Північна Буковина і Бессарабія. Розповіли й про юного близького родича Папієва Артема Семенюка. У передачі брав участь Руслан Панчишин. Про Папієва, його багатства говорили без прикрас. Кажуть, що він розсердився не на жарт. Спересердя навіть нетолерантно висловився й про газету \”Час\” та її редактора.

peredplata