Михайлішин веде Чернівці у Рік Дракона

Михайлішин веде Чернівці у Рік ДраконаЩе рік тому багато чернівчан дивувалося, що секретарем Чернівецької міської ради був обраний не надто відомий широкому загалу Віталій Михайлішин. А вже сьогодні він є ключовою фігурою на Чернівецькому політичному олімпі й реальним кандидатом на посаду міського голови.

Після відставки Миколи Федорука саме Михайлішин почав керувати містом. І саме він відповідає перед чернівчанами за досягнення міської влади, як і за те, чого зробити не вдалося.

Щоправда, відповідальності молодий керманич міста абсолютно не боїться, сміливо говорить про підсумки своєї роботи за цей рік і перспективи нової команди Ратуші на рік наступний.

— Віталію Михайловичу, з квітня, коли Ви стали головною особою в Чернівцях, у місті з’явилися люди, які власними коштами спонсорують численні проекти. Хто ці люди, звідки вони взялися й чому у них так несподівано прокинулася любов до Чернівців?

— Спонсори та інвестори завжди цікавилися Чернівцями. Але колишня влада чомусь не надто активно з ними співпрацювала. Мені важко назвати причини цього. Можу припустити, що деякі не надто сумлінні чиновники за рахунок вкладених у місто коштів прагнули задовольнити й власні фінансові апетити. Для мене ж головний принцип такий: якщо людина хоче щось зробити, то завданням міської влади є всіляке їй у цьому сприяння. Дивіться, за один мільйон 200 тисяч гривень, наданих спонсорами, було закуплено новий рентгенапарат для поліклініки на вул.Шкільній. Для по-ліклініки у Садгорі, де рентгенологічне обладнання не замінювалося з 60-х років минулого століття, закуплено рентгенапарат за 850 тисяч гривень. Майже 900 тисяч виділили спонсори на облаштування дитячого садочка у 42-й школі та відкриття на її базі навчально-виховного комплексу «Любисток». За спонсорські кошти цього року в місті встановлено більше 15 дитячих майданчиків. А облаштування одного майданчика вартує від 20 до 30 тисяч гривень. І таких прикладів можна навести чимало.

— Виходить, що відставка Федорука стала позитивом для Чернівців, навіть якщо є певні сумніви у її законності?..

— Про те, що є позитивним для нашого міста, мають говорити самі чернівчани. А щодо колишнього мера, то припинення його повноважень відбулося виключно у рамках чинного законодавства.

— І коли ж будуть позачергові вибори? Чи, може, комусь вигідно, щоб Чернівці залишалися без голови?

— Вибори має призначати верховна рада. І, повірте, про них я зараз думаю найменше. Навіть не готовий сказати, чи буду балотуватися. Для мене на першому місці — робота.

— З якими найбільшими проблемами Ви зіштовхнулися у перші місяці після того, як почали виконувати обов’язки мера?

— Найбільша проблема – це безтолковість, а подекуди, можу сказати, й злочинна діяльність попереднього керівництва. Візьмемо, до прикладу, «Калинівський ринок». Кожний чернівчанин знає, які зловживання там відбувалися. Після того, як прийшов новий директор, лише за один місяць прибутки підприємства зросли у десятки разів. Тепер ринок не лише робить відрахування до бюджету, а ще й виділяє кошти до фонду соціально-економічного розвитку міста. Не можу не згадати і про аеропорт. З 2007 року на це підприємство було виділено майже 30 мільйонів гривень. Скажіть, що за ці кошти було зроблено? Попередня влада докерувалася до того, що аеропорт ледь не втратив статусу міжнародного. Ми ж зуміли віднайти вісім мільйонів гривень та завершити реконструкцію злітно-посадкової смуги. Зараз ведемо активні переговори із залучення авіаперевізників. І, повірте, аеропорт буде працювати, бо це стратегічний об’єкт для нашого міста.

— До речі, про стратегічні об’єкти. Цього року нарешті завершено будівництво другої гілки газогону до Чернівців. Кошти на це виділила компанія «Укргазвидобування», очолювана Юрієм Борисовим, якого пов’язують з Вами.

— У нашій країні всіх з усіма пов’язують. Щодо газопроводу, то можу сказати, що це ще один приклад безвідповідальності попереднього керівництва міста. Чернівці донедавна залишалися єдиним обласним центром, який не мав альтернативного джерела газопостачання. У випадку аварії це могло мати катастрофічні наслідки. Роботи з будівництва газопроводу розпочалися ще 2003 року. Але у окремих осіб завжди знаходилися відмовки, щоб їх не проводити. Ми ж не шукали відмовок. Провели переговори, отримали кошти, і у жовтні здали газогін в експлуатацію.

— Ви багато говорите про прорахунки попереднього керівництва. І, судячи з усього, намагаєтеся позбуватися людей з федоруківської команди. Зокрема, це стосується Олексія Каспрука, якого звільнили з посади директора комунального підприємства «Містобуд».

— Олексія Павловича ніхто не звільняв. Він пішов сам. І якщо ви хочете звинуватити мене у полюванні на відьом, то я рішуче цьому заперечу, тому що людина має працювати, а не імітувати бурхливу діяльність. Про що можна говорити, якщо у листопаді борги підприємства із зарплати становили більше 130 тисяч гривень, за комунальні послуги – майже 70 тисяч гривень, а саме підприємство не працювало, тому що «забуло» продовжити ліцензію на виконання будівельних робіт. Хто у цьому винен? Відповідь однозначна – керівник, незалежно від того, до якої політичної сили він належить.

— Чого не вдалося зробити цього року і про які вчинки Ви, можливо, шкодуєте?

— Звісно, ідеального нічого не буває. Визнаю, що інколи доводилося приймати непопулярні рішення. Зокрема, це стосується підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті. Але ми тоді домовилися із перевізниками, що підвищення ціни має тягнути за собою поліпшення якості перевезень, та перевізники проігнорували наші вимоги. Тому після нового року ми повернемося до цього питання, і не виключено, що ціна на проїзд буде знижена.

— Які у Вас плани на наступний рік?

— Планів багато. Це і покращення якості ремонту доріг, будинків, заміна застарілих інженерних мереж, розвиток підприємництва, створення нових робочих місць. Є багато цікавих ідей щодо покращення туристичної привабливості міста. Одне слово, я з оптимізмом дивлюся у майбутнє і переконаний, що всі задуми здійсняться.

— Де Ви будете святкувати Новий рік та що б хотіли побажати мешканцям нашого міста?

— Новий рік я буду зустрічати з родиною та друзями.
Хочу привітати всіх чернівчан з Новим роком та Різдвом Христовим. Побажати здоров’я, щастя, успіхів у роботі, сімейного благополуччя, миру і злагоди у нашому спільному домі – чудовому місті Чернівці!
Сергій СОСНОВСЬКИЙ

peredplata