Людей косять онкозахворювання…

Людей косять онкозахворювання…«У нашому селі дуже багато людей потерпає від онкозахворювань, особливо останніми роками, — крик душі мешканців с. Хрещатик Заставнівського району (від їхнього імені – В. Горюк). – Чимало мешканців села внаслідок цієї невиліковної недуги вже відійшло у Вічність, вона ж продовжує забирати життя навіть відносно молодих людей. Що б це могло означати? Ми вже звернулися по допомогу до обласної санепідемстанції, аби дослідити рівень електромагнітного випромінювання. Як нам рятуватися? Може, варто ще дослідити й воду? А може, це відлуння Чорнобильської катастрофи, та Хрещатик досі не має статусу території, що потерпіла внаслідок цієї жахливої аварії?»

Головний лікар Заставніської ЦРЛ Василь Михайлович Липка:
— Про звернення до обласної санітарно-епідемічної станції мені відомо. До Хрещатика разом з обласними виїжджали наші ра-йонні санепідеміологи, робили відповідні заміри. Зі свого боку ми провели поглиблений аналіз онкозахворювань по району та дійшли висновку, що у цьому селі немає росту кількості таких хворих. Рівень онкозахворювань у Хрещатику такий, як і в інших населених пунктах нашого району з такою ж кількістю населення.

Порівняльну таблицю всіх 34 населених пунктів ми продемонстрували людині, яка до нас звернулася. Показники Хрещатика за цим критерієм нижчі за середньообласний рівень. Саме тому маємо право стверджувати, що тривога абсолютно безпідставна…
Людмила Василівна Лупашко, завлабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів ОблСЕС:

— У сільській раді цього населеного пункту, як мені відомо, зареєстровано 3 особи, у яких наявне онкозахворювання.
Під час замірів електромагнітного випромінювання перевищення гранично допустимого рівня не було виявлено ні у приміщеннях, ні на вулиці. За межами села розміщені базові станції мобільного зв’язку, однак їхнього шкідливого впливу на селян не зафіксовано. У відділі комунальної гігієни облСЕС фахівці, що брали проби води, стверджують, що вода за хімічними, бактеріологічними та радіологічними показниками відповідає вимогам санітарних норм.
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata