У буковинця вкрали спадщину або заповіт несвідомого заповідача

У буковинця вкрали спадщину або заповіт несвідомого заповідачаУ селі Мольниця Герцаївського району минулого року трапилася неординарна подія – своє майно за декілька годин до смерті племінниці «заповіла» непритомна тітка. Про це з обуренням та болем в серці розповів у редакції часопису чоловік покійної, мешканець с. Могилівка того ж району Михайло Дем’янович Грегоряк. Чоловік вважає, що документ є фальшивим, а дії людей, котрі посприяли у його оформленні, мають ознаки криміналу.

– Моя дружина Адела Михайлівна лише була прописана у Молниці, насправді ж ми перебували у цивільному шлюбі та проживали у моєму домі в селі Могилівка з 30 серпня 1979 року і аж до її смерті. Зареєстрували шлюб у лютому 2003 року, – розповідав Михайло Дем’янович. – Оформив всі документи на своє господарство, а також на землю та будиночок дружини і впродовж цих довгих років нашого спільного проживання у повному обсязі платив необхідні податки за два господарства. Родичі, котрі досі мешкають у рідному селі дружини, не втручалися до нашого спільного життя…
Але трапилося лихо, і багатолітню вірну подругу пана Михайла скосила підступна хвороба. Впавши того літа без свідомості на подвір’ї, вона, за словами чоловіка, так і не змогла більше повернутися додому з лікарні швидкої медичної допомоги, де перебувала з 23 липня аж до 1 серпня, коли Господь покликав її до себе. Чоловік довго сумував, але вирішив все ж у встановлений законом термін переоформити на себе майно Адели Михайлівни та попрямував до райцентру.

– Те, що я почув у районі, ошелешило та навіть налякало мене, – обурювався літній чоловік. – Бо з’ясувалося, що моя дружина, перебуваючи в лікарні 11 діб без пам’яті, в день смерті відписала належне їй майно племінниці з Молниці, Світлані Ж. Ба навіть приїжджала туди…
Як таке могло трапитися, Михайлові Грегоряку невтямки. Він же має «на руках» всі документи, в тому числі і з медичного закладу, з центру невідкладної неврології, де його дружині медики з останніх сил намагалися врятувати життя, про те, що вона справді перебувала там з 23 липня до 1 серпня 2012 року з діагнозом «набряк головного мозку, гостре порушення мозкового кровообігу, свідомість – глибоке оглушення…». Померла пані Адела близько 15-ї години 1 серпня, а за документом з Молницької сільради о 9.25 вранці ще поспішно відписувала майно племінниці. Заповіт посвідчений секретарем виконкому сільради Ганною Аміхалакіоає, і «власноручно підписаний» заповідачем, котрого «особу встановлено, діє-здатність перевірено». І текст заповіту, що досі відлунює у скронях немолодого вдівця: «Діючи добровільно, перебуваючи при здоровому розумі та ясній па-м’яті, розуміючи значення своїх дій, попередньо ознайомлена секретарем з приписами ци-вільного законодавства щодо дійсності правочину, на випадок моєї смерті роблю таке розпорядження…»
Михайло Дем’янович волів би, аби дружина була при здоровому розумі та ясній пам’яті, може, вона хоч трохи ще б прожила на цьому світі, але ж такого бути не могло!

Обурений, принижений рідними жінки, котру по-справжньому кохав, чоловік не може зрозуміти, як же не бояться гріха сільські владники. Бо, за його словами, єдине запитання, чи справді в день смерті дружина була у Молницькій сільраді, так і залишилося риторичним: «Ви що, прокурор?»
Саме тому Михайло Дем’янович не налаштований далі терпіти наругу ні над своєю честю, ані над пам’яттю покійної дружини. Він каже, що справді звертатиметься до органів прокуратури. Наразі збирає документальне підтвердження того, що заповіт цей – фальшивий. До речі, навіть підпис на ньому, якщо порівняти зі зразками документів, що справді були підписані пані Аделою при здоровому розумі та ясній па-м’яті та копії яких вже є у Михайла Грегоряка, значно відрізняється, що дає право засумніватися у законності цього правочину.

– Все було законно, все за правилами, – відповіла на запитання нашого кореспондента з цього приводу секретар виконкому Молницької сільради Ганна Аміхалакіоає. – Цю жінку привозила її сестра. Чому Михайло Дем’янович звертається скрізь – не розумію. Бо хто ж складає заповіт без заповідача?

Саме на це запитання, сподівається Михайло Грегоряк, і дасть відповідь прокуратура. Вже найближчим часом.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata