Сувенір з Каїра ледь не коштував українському туристові життя

Сувенір з Каїра ледь не коштував українському туристові життяЩоб звільнитися з-під варти, мандрівникові з Кривого Рогу довелося віддати єгипетським поліцейським гроші, коштовності і навіть туфлі.

НА ЄГИПТЯН ВПЛИНУВ РІК ЗАВОРУШЕНЬ

Наполегливість, з якою Ярослава Яковченко вмовляли купити путівку до Єгипту, межувала з нав\’язливістю. \”Ніякої небезпеки, літаки з туристами літають кожен день\”, – переконували в турфірмі. Відмовлятися Ярослав не став. Тим більше, що йому запропонували ще й акцію – поїздку до пірамід за півціни.

– У те, що Дахаб ще недавно був охоплений безладами, не вірилося. Адже перші дні відпочинку були казковими, – розповів Ярослав \”КП\”. – Про те, що небезпека все ж залишилася, нагадували оголошення на стінах готелю: \”В Каїрі напружена ситуація, поїздки до пірамід обмежені\”. Але як можна побувати в Єгипті і не подивитися на диво?

Туристи з Європи, відпочиваючі в готелі, їхати до пірамід відмовилися. На поїздку дали згоду тільки Ярослав, три росіянина і чоловік з Миколаєва. Коли екскурсія підійшла до кінця, Ярослав вирішив купити пару сувенірів.

– До мене підбіг підліток, ламаною російською попросив купити невелику пірамідку – за п\’ять доларів, – продовжив Ярослав. – Тут же скинув ціну до трьох. У підсумку я її купив за долар.

Радість тривала недовго. Через пару хвилин до туристові підійшли поліцейські.

– Один з них вихопив у мене сувенір, покрутив в руках, спритним рухом змістив верхній конус. З пірамідки випав пакетик з порошком темного кольору, – згадує Ярослав. – Поки я намагався зрозуміти, що відбувається, підбігли ще кілька поліцейських. Один надів на мене наручники, другий вихопив мій паспорт і почав кричати на всю площа: \”Україна\”. Після мене заштовхали в машину і повезли в дільницю.

\”БУДЕШ СИДІТИ!\”

Слідчий, до якого потрапив український турист, колись навчався в СРСР і непогано знав російську.

– Звідки наркотики? – запитав він.

– Не знаю, виходить, мене підставили, – боязко сказав Ярослав.

Відповідь начальника не влаштувала, він пильно подивився на затриманого і раптом запитав, чи той знає про страти за продаж і купівлю наркотичних речовин в Єгипті. У Ярослава аргументів у своє виправдання не було. Слідчий все-таки дозволив подзвонити в посольство, але дипломати нічим не змогли обнадіяти туриста – єгипетські закони дійсно дуже суворі: варто справі потрапити в суд, як порушника можуть навіть стратити. В кращому разі Ярослава могли б засудити до 15-літнього ув\’язнення – з огляду на те, що він все ж іноземець.

– Проведеш ніч в камері, згадаєш, куди потрібно дзвонити і що робити. Інакше згниешь у в\’язниці, – сказав Яковченку поліцейський.

\”Прозріння\” настало після ночі у брудній комірчині в компанії ще чотирьох затриманих. Цього разу розмова була короткою: Ярослав мовчки зняв з себе годинник, золотий хрестик, подарований бабусею, і відмовився від грошей, які лежали в кишені у момент затримання.

– Це вам. Допоможіть, чим можете. Вам відомо, що я не винен, – видавив з себе.

Відповіді не було, тоді Ярослав зняв з себе ще й шкіряні туфлі, поставивши поруч з тільки що подарованими речами.

Єгиптянин покрутив в руці годинник, потім зняв трубку, сказав щось арабською, після чого Ярослава виштовхали на вулицю. Добиратися до Дахаба йому довелося на попутках. Ще залишилися до вильоту в Україну два дні. Він не виходив зі свого номера. Через День після прильоту зліг у лікарню – дав про себе знати стрес і ніч, проведена в сирій камері.

РАДА

– Ні в Єгипті, ні в якій іншій країні не слід купувати сувеніри або якісь інші товари з рук, – говорить Ірина Яловецька, співробітниця однієї з туристичних фірм. – Про це, до речі, туристів повинен попереджати гід в автобусі. У кожному місті при кожному готелі працюють сувенірні лавки, де продавець відповідає за товар.

ОФІЦІЙНО

– В Єгипті наших громадян заарештовують з різних причин. Деякі туристи запевняють, що все було сплановано, а потім виявляється, їх вина дійсно була… Місцева поліція іноді використовує своє службове становище, і особливо – під час революції. Але що б не сталося з туристами, не варто лякатися. Головне – нічого не підписувати і повідомити про інцидент в посольство, щоб проводилися допити в присутності нашого співробітника, – розповіли \”КП\” в консульстві України в Єгипті.

Олександр ФЕДЧЕНКО

Джерело

peredplata