Скинутися начальнику на бал

Скинутися начальнику на бал24 лютого у Чернівцях відбудеться традиційний Муніципальний благодійний бал, зорганізований Чернівецькою міською радою та міським фондом «Милосердя». До нього, як з’ясувалося, змушені готуватися не лише грошовиті благодійники, а й працівники закладів, підзвітних міському управлінню культури. Щоправда, вишуковувати дорогі сукні чи смокінги і витрачати чималі кошти на зачіски чи макіяж їм не доведеться. Потрібно лишень зробити внесок — всього по 10-20 грн., аби оплатити за-прошення… для свого керівництва.

— Наш директор так і сказав: треба скинутися на запрошення по 20 гривень, — розповідає пан Олександр (ім’я на прохання чоловіка змінене). – А чому я маю давати свої гроші, аби хтось поро-зважався на балу?

Ображені й чи не всі колеги Олександра, котрих змушують викупити «пропуск» на, без сумніву, важливий за своєю кінцевою метою захід за принципом «з миру по нитці». Однак не йдеться ж про сорочку для бідного… Невже так це має бути? Або коли вже насправді бал не доступний працівникам культури, то чому організатори не подбали, аби запрошення були адресовані тим, хто в змозі самотужки заплатити за них потрібну суму коштів, вміє відрізнити краватку від метелика та так само самотужки спроможний придбати ексклюзивну бальну сукню чи той таки смокінг?

Начальник управління культури міської ради Григорій Волинець дивується:

— Особисто я буду задіяний на цьому заході як актор, оголошуватиму всі 300 пар благодійників, котрі приходитимуть на це свято. Стосовно ж ситуації, про яку йдеться, насправді все не так. Просто я спілкувався з директорами на підсумковій нараді з питань фінансово-господарської діяльності за минулий рік та на планерці й запропонував їм придбати запрошення для себе чи для когось із членів їхніх колективів. Мені пояснили, що 600 грн. (вартість запрошення – Н. Б.) – це надто багато, виходячи із нинішніх зарплат працівників системи культури. До того ж, зрозуміло, треба й дрес-коду дотримуватися. А це, звісно, додатково потребує кругленької суми, значно більшої за вартість запрошення. Оскільки ми отримали 5 запрошень, сама собою виникла пропозиція звернутись до колективів і спільними зусиллями делегувати на бал гідного представника. Чому люди одразу почали цим спекулювати?

Вочевидь, і справді, спекулювати таким не гоже. Бо йдеться про кошти, котрі мають бути спрямовані на допомогу важкохворим дітям. Та невдоволеним таким нечесним виходом зі становища працівникам культури, за їхніми словами, легше перерахувати для стражденних діток кошти за цільовим призначенням, аніж скидатися для когось, хто опісля буде хизуватися своєю там присутністю. За чужі гроші.

Наталія Брянська

Світлина

peredplata