Недобуд або Школа школі не рівня

Недобуд або Школа школі не рівняВлада і в Києві, і в Чернівцях чи не щодня обіцяє. Всім і все. Особливо багато говорять про те, що вони побудують, примножать, відкриють, збільшать. От і голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв сказав наприкінці літа 2011 року: «У нас не буде освітянських довгобудів. У нас не буде шкіл з вбиральнями у дворі. Кожен навчальний заклад, який потребує шкільного автобуса, матиме його. Це моє зобов’язання перед громадою Буковини, і я його виконаю».

— Я сподівалась перейти до нової шкільної будівлі чи не щороку, поки навчалась, — розповідає Тетяна, мешканка Лужан, що в Кіцманському районі, яка закінчила місцеву школу в 2008 році. — Пам’ятаю, як до останнього уроку ми з однокласниками сподівались стати першими випускниками нової школи. Але змушені були ходити до старого холодного приміщення з туалетом надворі.

Так і не судилося Тетяні та усім решта лужанчанам навчатися у новій школі. Будівництво й досі не завершене. Хоча одного року батьки навіть на вазони до нових класних приміщень вже здавали гроші. Адже будівля є. Залишилось зовсім трішки. Але діти й надалі навчаються у старій будівлі.

Так само вже чимало років чекають нової школи й у Чагрі, що на Глибоччині. Старенька школа з більш ніж столітньою історією та зручностями на вулиці відлякує маленьких чагорців. І багато мешканців села змушені возити своїх дітей на навчання до міських шкіл. Люди пригадують, як років з дев’ять тому на сільських зборах вирішувалося питання будівництва нової школи. Навіть здавали кошти – хто скільки міг. Аби лиш побудували. Аби лиш діти мали сучасне, просторе та тепле приміщення для навчання.

Та наразі замість приміщення є лиш фундамент.

Отак два буковинських села, розташованих менш ніж за десяток кілометрів від центру Чернівців, досі не мають цивілізованих умов для навчання своїх нащадків. В сільській раді Лужан на цю тему говорити не забажали, бо й самі поною інформацією не володіють.

Голова ж Чагорської сільської ради Вікторія Ткачук наголосила, що відновлення будівництва школи – це чи не найголовніше завдання. Та наразі є проблеми з якістю вже виконаних кілька років тому робіт. Але все ж в Чагрі сподіваються, що за рік-другий школу таки зведуть. Адже саме завдяки сільській раді та громаді села будівництво й було розпочате. За власні кошти вони виготовили проектно-кошторисну документацію. Але школи й понині немає.

Ми поцікавились у відпо- відних управлінь обласної влади, чому ці дві школи так довго будуються.

В Головному управлінні освіти і науки ОДА повідомили, що будівництво ЗОШ I-ІII ст. в с. Лужани Кіцманського району та ЗОШ І-ІІІ ст. в с. Чагор Глибоцького району включене до переліку об’єктів Комплексної програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів соціальної інфраструктури Чернівецької області на період до 2015 року. І, згідно з цією програмою, у 2012 році планується здати в експлуатацію ЗОШ села Лужани, кошторисна вартість якої становить 29,7 млн. грн.

В управлінні капітального будівництва ОДА повідомили, що будівництво школи на 650 місць в смт Лужани Кіцманського району розпочате в 1991 році. Наступного року було влаштоване пальове поле під фундамент, та через відсутність коштів будівництво призупинили до 2009 року. Тоді функції замовника виконував відділ освіти Кіцманської РДА. А вже відповідно до розпорядження ОДА від 24 лютого 2009 ці функції передано управлінню капітального будівництва ОДА. Витрачено уже більше 23 мільйонів гривень. Для повного ж завершення будівництва школи потрібно ще більше шести з половиною мільйонів гривень. Якщо будуть кошти, то до 1 вересня 2012 року школу таки здадуть в експлуатацію.

Будівництво ж школи на 650 місць в селі Чагор Глибоцького району розпочате 2007 року. Його кошторисна вартість становить понад 24 мільйони гривень. Згідно з проектно-кошторисною документацією, тривалість будівництва має становити 17 місяців за умови стабільного фінансування. З початку зведення школи витрачено більше двох мільйонів гривень, виконано певні види робіт. У зв’язку з відсутністю фінансування в 2009 році роботи призупинено. Для повного завершення будівництва необхідно більше 22 мільйонів гривень.

Рішенням Чернівецької обласної ради відновлення будівництва школи передбачене у 2013 році.

Тобто нової школи у Чагрі навіть за умов належного фінансування раніше 2014-2015 років очікувати не випадає.

Наше ж запитання до чиновників стосовно того, чи не тому у двох згаданих населених пунктах так довго будуються школи, що мешканці зазначених сіл на минулих виборах до місцевих рад голосували за опозиційні до нинішньої влади партії та кандидатів, було проігнороване.

А поки школи в Лужанах та Чагрі чекають добудови, на початку цього навчального року голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв урочисто відкрив новозбудовану школу на 350 учнів в селі Кам’яна Сторожинецького ра- йону. Загалом на її спорудження знайшли і витратили близько 33 млн.гривень. Так само відкрили й сучасну двоповерхову школу в сусідньому з Чагром селі Молодія. Довгобуд теж чекав завершення будівництва близько двадцяти років і потягнув на майже 30 мільйонів. І це чудово, що тут пан губернатор слова дотримав, кошти знайшлися, школи добудували. Тільки чому такі добрі справи творяться вибірково і яким є критерій того вибору? «Не таке» голосування на виборах?

Адже вже наприкінці 2011 року управління капітального будівництва Чернівецької ОДА замовило ТОВ «Надія» будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня за 28,86 млн. грн. в селі Йорданешти Глибоцького району.

Пам’ятаєте ТОВ «Надія»? Те саме, з котрим 26 грудня 2011 року управління освіти Глибоцької РДА за результатами тендерів (учасником котрих було тільки ТОВ «Надія») уклало низку угод на впровадження технології електричного теплоакумуляційного обігріву в школах району. Там загальна вартість угод тоді склала 23,57 млн. грн.

Тобто для однієї лишень Глибоччини (без села Чагор) в 2012 році на навчальні заклади планується витратити більше 50 мільйонів гривень. І освоювати їх буде лише одна фірма, керівником котрої є депутат обласної ради від партії регіонів. Інші ж райони такими можливостями похизуватися не можуть.

Отак от. «Рівні» серед «рівних». На одні школи кошти одразу знаходяться, а інші змушені очікувати їх роками. Хочеться вірити, що дочекаються.

Надія ВІРНА

Світлина

Повний текст відповідей на інформаційні запити:

Чернівецька обласна державна адміністрація
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
58010,м.Чернівці, вул. Грушевського.1 ; тел. (00380372) 55-29-66, факс (00380372) 55-18-19, иргозп.су@икгро5і.иа

Газета «Час» Вірна Н.
Про надання інформації

В межах повноважень Головне управління освіти і науки облдержадміністрації повідомляє, що будівництво ЗОШ І-Ш ст. в с Лужани Кіцманського району та ЗОШ І-ІП ст. в с. Чагор Глибоцького району включено до переліку об\’єктів Комплексної програми будівництва, реконструкції та модернізації об\’єктів соціальної інфраструктури Чернівецької області на період до 2015 року.
Згідно зазначеної програми у 2012 році планується здати в експлуатацію ЗОШ с. Лужани кошторисна вартість якої становить 29,7 млн. грн., та школу-сад в с. Куликівка Герцаївського району кошторисна вартість якої 14,2 млн.грн.
Враховуючи актуальність проблеми, питання відкриття зазначених об\’єктів перебуває на постійному контролі Головного управління освіти і науки облдержадміністрації

Заступник начальника Головного управління
Л. Тарангул

У К Р А Ї Н А
ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА

Кореспонденту газети «Час»
Надії Вірній

На Ваш запит від 06.02.2012 управління капітального будівництва облдержадміністрації повідомляє наступне.

Будівництво школи на 650 місць по вул.Марковського,18 в смт Лужани Кіцманського району розпочато в 1991 році. Генпідрядна організація – ТОВ «ПМК-311». В 1992 році було влаштовано пальове поле під фундаменти школи і через відсутність коштів будівництво до 2009 року було призупинено. Функції замовника з 1991р до 2009 року виконував відділ освіти Кіцманської райдержадміністрації. Згідно розпорядження облдержадміністрації від 24.02.09 №80-р функції замовника виконує управління капітального будівництва облдержадміністрації.

З початку будівництва витрачено коштів у сумі 23159,9 тис.грн., в тому числі у 2011 році – 1246,3 тис.грн. У 2011 році за рахунок зазначених коштів були виконані роботи з оздоблення стін фасаду, улаштування внутрішніх дверних блоків, стяжок під підлоги, часткового благоустрою території, заземлення будівлі школи.

Для повного завершення будівництва школи необхідно 6586,5 тис.грн. (завершення внутрішніх оздоблювальних робіт, влаштування підлог, монтаж санфаянсу, влаштування системи вентиляції та під’їзних доріг).

При виділенні коштів у ІІ кварталі 2012 року є можливість введення в експлуатацію школи до 1 вересня 2012 року.

Станом на 01.01.2012 заборгованості за виконані роботи перед підрядною організацією немає.

Будівництво школи на 650 місць в с.Чагор Глибоцького району розпочато у 2007 році. Школа складається з трьох блоків.
Генпідрядна організація – УПП «Сантехбудмеханізація».

Кошторисна вартість будівництва складає 24533,1 тис.грн.

Згідно проектно-кошторисної документації тривалість будівництва школи – 17 місяців за умови стабільного фінансування.
З початку будівництва школи витрачено 2061,7 тис.грн.

Виконані роботи з влаштування фундаментів школи, котельні та трансформаторної підстанції. Змуровані стіни І-го поверху і змонтовані плити перекриття школи (блок №1). Змуровані стіни і змонтовані плити перекриття котельні та трансформаторної підстанції. У зв’язку з відсутністю фінансування будівельні роботи в 2009 році призупинено.

Для повного завершення будівництва необхідно 22471,7 тис.грн.

Рішенням VIII сесії Чернівецької обласної ради VI скликання від 24.12.201 року №128-8/11 затверджено Комплексну програму будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів соціальної інфраструктури до 2015 року, якою передбачено відновлення будівництва школи у 2013 році.

Начальник управління
капітального будівництва
облдержадміністрації В.Карвацький

peredplata