«У нас незаконно забрали стежку»

«Впродовж всього життя ми з сусідами користувалися стежкою, котра пролягає обабіч мого обійстя, а сусід, Леон Герман, незаконно забрав її та навіть приватизував, і тепер нема можливості зручно діставатися до городів, гнати на пасовище худобу чи деінде піти, – крик душі мешканця с. Привороки (Тарашанська сільська рада – авт.) Глибоцького району, пенсіонера, ветерана праці, інваліда 2 групи Теофіла Сидоровича Топора.- Дружина сусіда навіть насипала на дорогу токсичних гербіцидів, аби ми ходили не старою стежкою, а через ліс. А чому має так бути, коли саме цією стежкою користувалися споконвіку ще мої батьки? До того ж, Леон Герман нібито заручився підтримкою мого покійного брата – він стверджує, що брат, котрому належав город, який тепер за заповітом є власністю моєї родини, не був проти приватизації стежки та навіть погодив межі, але це – неправда! Брат не міг так вчинити, і документів про це нема. Він заповів землю моїй дружині, і без нас нічого не вирішував. Однак неприємним є те, що у всіх цих земельних перипетіях задіяний сільський землевпорядник, котрий підтримує сусіда. Мене ж за те, що відстоюю права родини, називає психічно неврівноваженим, ображає сина. Я звертався вже й до прокуратури, отримав відповідь, що насправді своїми діями, виконавши земельні та будівельні роботи на землі загального користування, сусід спричинив витікання стічних вод та утворення болота біля мого господарства. Також прокуратурою з цього приводу було внесено припис Тарашанському сільському голові за невжиття заходів щодо повернення захопленої землі у загальне користування громади. Оскільки зараз сільрада у Тарашанах «безголова», землевпорядник і далі «керує» та безчинствує… Допоможіть повернути стежку – вона нам дуже потрібна!»

Землевпорядник Тарашанської сільської ради Петро Петрович Магас:
– Стільки вже комісій різних рівнів виїжджало на місце до цього чоловіка –йому все не так та не так. Його конфлікти з сусідами тривають роками. До речі, земельна ділянка, про яку йдеться, зовсім не його. Заповіту ніякого у сільраді нема, а земля досі числиться за покійним братом Теофіла Топора, вона не переоформлена – про що можна говорити? Стосовно захоплення, то саме Теофіл Топор захопив 2 метри землі… Мабуть, йому слід звертатися до Інституту землеустрою, що по вул. Червоноармійській, 194-А у Чернівцях. Тоді виїдуть спеціалісти, все на місці обміряють та встановлять межові знаки. Може, врешті все й стане на місця. А стосовно припису прокуратури мені нічого не відомо…

Від редакції. Радимо Теофілу Сидоровичу звернутися за консультацією та допомогою до державних підприємств, котрі здійснюють роботи з виготовлення документації із землеустрою та знаються на земельних питаннях, аби раз і назавжди покінчити з існуючою проблемою. Насамперед отримайте консультацію керівника Глибоцького районного виробничого відділу Чернівецької філії ДП « Центр ДЗК» Юрія Васильовича Кирилюка: (0234 2 11 95; 050 157 24 09).
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata