На Хотинщині директор садка отруїла собак

На Хотинщині директор садка отруїла собак«Моїх трьох породистих собак – вівчарку та двох лайок отруїла директор місцевого дитсадка, – крик душі мешканця с. Клішківці Хотинського району Михайла Ілліча Галичанського.
– Справа в тім, що я проживаю неподалік від цього закладу, але мої собаки ніколи не заходили на територію, бо вони треновані, та й територія обгороджена. Але десь неподалік бродяча собака народила цуценят, тож керівництво закладу вирішило позбутися, за словами завгоспа, саме їх. Завгосп за розпорядженням керівника підсипав отруту у миску з їжею на території стадіону, там гуляли мої собаки та випадково наїлися отруєної їжі. Згодом вони почали помирати у страшних муках – боляче було дивитися, а врятувати своїх улюбленців я не міг. Не розумію, як можна таке витворяти тому, хто має сіяти добро в дитячих душах. Де милосердя до братів наших менших? І як мені жити без собак, котрих виховував як членів родини? Хто тепер відшкодує матеріальні (породисті собаки дуже дорогі), а надто моральні збитки? З цього приводу я звертався до сільського голови, але відповіді так і не отримав.

Заступник сільського голови Клішківців Анатолій Миколайович:
– Там на території дитсадка біля паркану бродяча собака і справді мала цуценят, і коли діти виходили гуляти, ці цуценятка з ними хотіли гратися і начебто подряпали 4-х дітей… Голові сільради також казав Михайло Галичанський, що його собак замість бродячих потруїли за вказівкою директора. А що ми можемо зробити – у садку бувають з перевіркою працівники санітарно–епідеміологічної станції, вони залишають до виконання припис «щось зробити з собаками». Ми запитуємо, як з ними боротися? А вони радять викликати спеціальну службу. Та звідки брати кошти на оплату роботи цієї служби – не кажуть. Крім того, господар породистих собак сам винен: чому його собаки бігають селом без нашийників? Скільки разів сам йому радив прив’язати їх або зробити вольєр – не послухав.

Головний лікар Хотинської районної СЕС Сергій Безрода:
– Працівники СЕС ніколи не дають вказівки знищувати бродячих собак, бо знають Закон про захист тварин, і ми працюємо у рамках цього чинного закону. Радити, аби керівники вжили заходів стосовно перебування котів і собак на територіях навчально–виховних закладів, що може завдати шкоди здоров’ю та життю дітей, звісно, треба. Однак яким чином досягається результат – мені не відомо. Як і невідомо, чи є у районі організація, котра може відловлювати тварин.

Начальник районного відділу освіти Олександр Плаксивий:
– Питання бродячих собак і котів дуже слушне. Не розумію, чому люди часто викидають їх на територіях наших навчальних закладів. Не схвалюю намагання отруїти тварин, а породистих і поготів… Але це є проблемою нашої держави. Мабуть, директору слід було таки звернутися до сільради. А відловом, скоріш за все, має займатися ветеринарна служба. Стосовно отруєння породистих собак Михайла Галичанського з Клішківців, то йому потрібно довести це та звернутися до суду.

Від редакції. Шкода, що у Хотинському районі керівники навчальних закладів сам на сам залишаються з проблемою існування на територіях бродячих тварин. І все ж сподіваємося, що влада вже невдовзі вирішуватиме подібні питання у площині закону.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata