Буковинські чорнобильці скаржаться на неможливість отримання пільг

Буковинські чорнобильці скаржаться на неможливість отримання пільгЛіквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Володимира Максимчука розповідає, що щодня платимо за харчування своєї доньки-школярки в групі продовженого дня по 10 гривень, хоч чули, що дитина, котра має статус потерпілої від Чорнобильської катастрофи, мала б харчуватися безкоштовно, або принаймні оплачувати неповну вартість обіду.

Народна трибуна

«Не можемо скористатися «чорнобильськими» пільгами»

Крик душі

«Щодня платимо за харчування своєї доньки-школярки в групі продовженого дня по 10 гривень, хоч чули, що дитина, котра має статус потерпілої від Чорнобильської катастрофи, мала б харчуватися безкоштовно, або принаймні оплачувати неповну вартість обіду, — крик душі ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС Володимира Максимчука. — До того ж, щоденний обід дитини навряд чи вартує саме 10 гривень. При цьому намагання нашої родини будь-що з’ясувати у самому навчальному закладі успіхом не увінчалися – педагоги стверджують, що саме так все й має бути. В управлінні праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м.Чернівцях ради, на території якої ми проживаємо, щоразу міняються працівники, тому немає можливості щось прояснити й у тамтешніх спеціалістів – наприклад, чому припинилось надходження коштів, які виділяються на харчування, на дитячі рахунки. Отримуємо відповідь, що їм ще достеменно не все відомо. Допоможіть з’ясувати, якими ж пільгами на харчування має право користуватися наша дитина – учениця 1 класу, та чи правомірно з нас вимагають оплату харчування під час перебування її в групі продовженого дня».

Писк влади

Як пояснюють в управлінні праці та соцзахисту населення Шевченківської районної ради, батьки на вимогу управління надали довідку про навчання їхньої доньки у загальноосвітньому навчальному закладі з 1 вересня 2012 року. Саме з цієї дати і до закінчення навчального року (30. 06. 2031 року) на рахунок дитини, згідно з чинним законодавством, щомісячно мають надходити кошти на харчування у розмірі 16,50 грн. І хоча нарахування здійснене, наразі, починаючи з січня нинішнього року, у зв’язку із затримкою фінансування компенсації на харчування дітям, які мають статус потерпілих внаслідок чорнобильської катастрофи, виплата не здійснюється. Цим і пояснюється незрозуміла для батьків відсутність щомісячних коштів на рахунку дитини.

Головний спеціаліст управління освіти Чернівецької міської ради Богдан Потурнак каже, що безкоштовно у міських школах всі діти початкових класів отримують лише гарячі сніданки. Стосовно ж безкоштовних обідів під час перебування в групах продовженого дня, то на них мають право лише діти-сироти, позбавлені батьківської опіки, та діти з малозабезпечених сімей. Із «чорнобильців» пільги з харчування мають лише ті, котрі безпосередньо проживають у зоні радіоактивного забруднення. Отож, за словами Богдана Михайловича, якби родина Максимчуків мала статус малозабезпеченої, це питання вирішилося б від моменту пред’явлення відповідної довідки. За консультацією з цього приводу слід звернутися до управління праці та захисту населення.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata