Буковинцям відмовляють у призначенні допомоги

Буковинцям відмовляють у призначенні допомоги

Народна трибуна

«Нам відмовляють у призначенні допомоги»

Крик душі

«Через мізерний розмір пенсії не завжди вистачає коштів не лише на ліки для підтримки здоров’я, а й навіть на прожиття. «Доплати» та «підвищення», які декларують наші владоможці як покращення життя для малозабезпеченого населення, отримуємо в таких обсягах, що курям на сміх, а в райсоцзабезах відмовляють у призначенні матеріальної допомоги, — крик душі пенсіонерів з Чернівців: Степана Максимовича, Омеляна Петровича, Миколи Івановича та Валентини Микитівни. – Змолоду працювали, не покладаючи рук, сподівалися на спокійне життя на схилі літ, отримували нагороди за успіхи в роботі, маємо медалі та посвідки ветеранів праці. Тепер з’ясувалося, що визнання «ветеран праці», яким ми досі пишаємося, жодних пільг, зокрема і надбавки до пенсії, не передбачає, то хіба варто було гнути спину від зорі до зорі? Зверталися до райуправлінь праці та соцзахисту населення за матеріальною допомогою, але відповіді так і не отримали. Допоможіть з’ясувати, чи призначається тепер матеріальна допомога соціально незахищеним громадянам та хто має право претендувати на неї».

Писк влади

«В управлінні праці та соцзахисту населення Першотравневої районної у Чернівцях ради стверджують, що на всі звернення з приводу призначення матеріальної допомоги чернівчани отримують вичерпні відповіді, а відмова у такому призначенні завжди обґрунтовується відповідно до чинного законодавства.

Начальник Центру з нарахування та здійснення соціальних допомог Департаменту соцзахисту ОДА Анатолій Власюк пояснює, що доплати до пенсій буковинцям є прерогативою органів Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, розміщених за місцем проживання пенсіонерів.

Стосовно матеріальної допомоги, то існує два її види: допомога з державного бюджету малозабезпеченим особам, пенсіонерам за віком, інвалідам тощо та матеріальна допомога з місцевого бюджету – районного та обласного. Кожен район самостійно вирішує, у якому обсязі може виділити кошти для матеріальної допомоги. В області рішення стосовно розміру та факту надання допомоги приймає спеціальна обласна комісія. Однак наразі ще не відбулася сесія обласної ради, не затверджено кошторис і, відповідно, не засідала з приводу надання матеріальної допомоги комісія стосовно навіть уже поданих звернень. Є сподівання, що сесія, котра скликається 14 березня, затвердить видатки, які й будуть розподілені на кожний місяць.

На комісію слід подати такі документи: заяву особисту або законного представника, копію паспорта (1, 2, 11 стор.), копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку про доходи та доходи членів родини, котрі проживають із заявником.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata