Буковинцям потрібно знати, що декретна відпустка – з нюансами

Буковинцям потрібно знати, що декретна відпустка - з нюансамиВідпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку можна оформити не тільки на матір дитини, а й на іншого члена сім’ї, а саме – на батька дитини, бабу, діда чи інших родичів, що фактично доглядають за дитиною.

Як повідомила начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Н. Казимир, зазначена відпустка, а також відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, можуть бути використані повністю або частинами не тільки матір’ю дитини, але й її батьком, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною. При цьому за особою, яка фактично доглядатиме за дитиною, зберігається право на одержання матеріальної допомоги в період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Підставою для отримання батьком, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, зазначеної відпустки та одержання допомоги по догляду за дитиною є відповідна заява, що подається ними за місцем роботи. До такої заяви необхідно ще додати довідку з місця роботи матері дитини про те, що мати дитини вийшла на роботу до закінчення строку відпустки і що виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням конкретної дати).
Необхідно також зазначити, що мати чи інша особа, яка фактично доглядає за дитиною, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною, за бажанням можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Вл. інф.

peredplata