Порядок виплат пенсій колишнім військовим на Буковині

Порядок виплат пенсій колишнім військовим на БуковиніЧи має право військовий пенсіонер, який поновився на службу із присвоєнням військового звання, і надалі отримувати пенсію?

Згідно із статтею 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсії військовослужбовцям призначаються і виплачуються після звільнення їх зі служби. Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі повторного прийняття їх на військову службу виплата пенсії на час їх служби припиняється. При наступному звільненні зі служби цих осіб виплата пенсії здійснюється з урахуванням загальної вислуги років на день останнього звільнення.
Отже, при поновленні на службу виплата пенсії на період служби припиняється.
З метою попередження переплати пенсії, у випадку працевлаштування, відповідно до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсіонери зобов’язані невідкладно повідомляти органи, що призначають пенсії.

За які роки слід брати довідку про заробітну плату для призначення пенсії?

Розмір пенсії за віком обчислюється відповідно до статей 27 і 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», виходячи із страхового стажу та заробітку заявника.
Згідно зі статтею 40 вказаного Закону, для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 01.07.2000. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 01.01.2016 для обчислення пенсії також враховуються заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000, незалежно від перерв.
В разі подання довідки про заробітну плату до 01.07.2000 за більшу кількість місяців, ніж 60, при призначенні пенсії буде обрано оптимальний варіант заробітної плати.

Я – військовий пенсіонер, отримую до пенсії надбавку на утриманця 23.03.1998 року народження. По який термін і в якому розмірі призначається ця надбавка? Чи зміниться розмір моєї пенсії, якщо я влаштуюсь на роботу?

Надбавки до пенсії на непрацездатних членів сім’ї нараховуються непрацюючим пенсіонерам. При досягненні дитиною 18-річного віку або в разі Вашого працевлаштування з наступного місяця виплата вказаної надбавки припиняється. На сьогодні розмір такої виплати становить 447 грн., тобто п’ятдесят відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Одночасно повідомляємо, що при влаштуванні на роботу Ви зобов’язані терміново повідомити про це органи Пенсійного фонду. У разі невиконання цього обов’язку і одержання у зв’язку з цим зайвих сум пенсій пенсіонери повинні відшкодовувати органам Пенсійного фонду України заподіяну шкоду.
Прес-служба головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

peredplata