Що потрібно для того, щоб Україна перемогла?

З інтерв’ю командира батальйону «Свобода» Петра Кузика

-Найперше, це консолідація суспільства. Єдине, що нам насправді заважає тотально перемогти екзистенційного ворога, це от наша здатність роз’єднуватися. З будь-яких питань ми дуже швидко любимо собачитися: по мовних питаннях, релігійних питаннях, відношенню до військових. Зараз я пару днів маю доступу до інтернету, дивлюся, уже якісь претензії у когось до Львова, хтось по мові намагається розділяти. Оце наша біда. 

Плюс, це вже такі похідні – корупція наша, яка просто один з елементів, який відтягує перемогу і працює на ворога, безпосередньо нищачи і репутацію на зовнішньому рівні, і мотивацію бійців. Бо уявіть собі, коли ти в пекельних боях, коли ти ризикуєш життям, втрачаєш побратимів, оці всі новини про фестиваль споживацтва, корупції, яйця, які в каратах вимірюються, готівка в чемоданах… Це не сприймається, це огидно і це те, що заважає перемогти. 

І, повертаючись до того, що все суспільство має приймати так чи інакше участь у здобутті перемоги. У мене в штабі правило, і тут я дякую моєму командуванню, щиро дякую, що вони зрозуміли, що таке добровольчий батальйон – управління батальйонами зараз формуємо ми. Ми постійно навчаємо і ми робимо це, повірте, я не кривлю, досить фахово. Усі наші спеціалісти, а вони дійсно зараз спеціалісти, пройшли велике навчання, самовдосконалювалися, ми їх багато вчили. 

Але їх об’єднує одне: кожен з них, без виключення, пройшов шлях піхотинця. Кожен з них був в окопах, вигрібав і виживав і мав, не кожен, слава Богу, але багато мають поранення. І мені здавалося, якби в рамках всієї країни, якщо би велика доля парламенту пройшла піхотні бої, вони би себе вели зовсім по-іншому. Якби на рівні міністрів, замміністрів хоча б один тиждень посиділи на позиціях, у них би змінився світогляд, вони би зовсім по-іншому себе вели. 

Війна для нас священна, бо ми боронимо Україну, український народ. А для когось це спосіб заробітку. І це розриває і підриває. Я більше скажу, отут я точно знаю настрої хлопців в окопах: падлюка, яка робить зараз мерзенні речі, воно все фіксується і ця людина буде відповідати після завершення війни. 

Раніше після повідомлення про корупцію в Міністерстві оборони я б уже крісло міністра хитав чи Кабмін би пікетував. Я не можу зараз сказати: “Хлопці, стоп, ми не воюємо, виходимо з окопів, ідемо на політичну акцію в Київ”. Це неможливо. Чи коли затримка в зарплаті, сказати: “Хлопці, нам затримали зарплату, значить, ми робимо страйк”. Ми не можемо це собі дозволити. Ми воюємо, по-перше, не за зарплату, бо більшість цієї зарплати уходить на те ж екіпірування.

Мені не зрозуміла байдужість у квадраті чи в кубі людей, які при владі. Вони в ТікТок виставляють один одного, селфляться, б’ються між собою, гігікають.

Я розумію, що це вже банальність, але взяти і зробити батальйон “Парламент” і на два тижні – під Бахмут, в поля. Повірте, всі, хто виживуть, будуть ідеальні управлінці для держави. 

– Ви у “Свободу” готові взяти народних депутатів?

– Та ні, ви що, я маю бути впевнений у бійцях, що вони витримають, не зрадять, не побіжать.

Севгіль Мусаєва, УП

peredplata