Перша атака морських дронів у Криму не вдалася, бо Ілон Маск вимкнув зв’язок – джерела УП

 

У вересні 2022 року Україна вперше спробувала застовувати морські дрони проти російських суден в Севастопольській бухті, проте за 70 км від цілі зник зв’язок із “Старлінками” мільярдера Ілона Маска. Вмовити Маска ввімкнути зв’язок не вдалося, тому Україна модифікувала безпілотники.

Джерело: стаття УП “Водні дрони, Ілон Маск та високоточні ракети: як Україна відвоювала Чорне море

Деталі: Перша спроба атакувати ворожі цілі у Севастополі відбулась в ніч з 16 на 17 вересня 2022 року.

У захищеному бункері за просуванням цих бортів стежили голова Служби безпеки України Василь Малюк і командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа, віцепрем’єр Михайло Федоров та ідеолог всієї програми надводних дронів бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним “Хантер”.

За словами “Хантера”, це були перші зразки морських дронів, тоді частина з них втопилися в морі або самопідірвались по дорозі в Севастопольську бухту.

Але 5 бортів, кожен із яких ніс по 108 кілограмів тротилу, таки пробилися через хвилі й наближалися до Севастополя.

Пряма мова одного з учасників операції: “70 кілометрів нам залишалось до фрегата “Адмірал Макаров”. Всі в напруженні, що от ми його атакуємо. І тут – нам вирубають зв’язок. Ілон Маск виключив “Старлінки”, через які ми керували дронами”.

Пряма мова одного із присутніх тоді в бункері: “Федоров намагався його переконати, але Маск не слухав. Наші теж через свої канали намагались вирішити ситуацію, але американці кажуть, що це, мовляв, приватна компанія, ми не можемо на них тиснути”.

Команда спробувала повернути дрони назад на базу, проте допливли тільки два борти: “Навіть ті два борти, які повернулися, дали неоціненну інформацію. По зв’язку, по навігації, по корпусу і так далі”.

Один із розробників розповів, що в СБУ та ВМС – працювала ціла військова лабораторія, яка все вивчила, врахувала і уже через місяць, у жовтні, вдалося вдарити по російських цілях у бухтах Севастополя.

УП відкриває секрети першої в історії дистанційної операції на морі: дронами керував віцеадмірал

Під час першої дистанційної морської операції Сил оборони надводними дронами на певному етапі особисто керував командувач ВМС віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

Джерело: стаття УП “Водні дрони, Ілон Маск та високоточні ракети: як Україна відвоювала Чорне море

Деталі: На вересень 2022 року була готова перша група дронів і команда, яка повела їх у Севастополь. Але через розбіжності з Ілоном Маском, який не дозволяв використовувати його технологію в Криму, перша місія не вдалась.

Команда зрозуміла, що дрон мусить мати кілька різних каналів зв’язку, щоб уникнути таких неприємностей у майбутньому. На найновіших модифікаціях дронів зараз стоїть три системи взаємодублюючого зв’язку.

Восени 2022 року росіяни почали масовано обстрілювати Україну “Калібрами” зі своїх кораблів у Чорному морі. Тож сили оборони отримали вказівку знайти варіант, як знищувати чи хоча б пошкодити ворожі ракетоносії.

В ніч з 28 на 29 жовтня 2022 року склалися всі передумови: дрони модифікували, на морі стояла чудова погода, команда була готова плисти в Крим.

Чотири борти пішли прямо в Севастополь, а три дрони спрямували південніше від півострова, де на рейді стояв новітній фрегат “Адмірал Макаров”. Саме цей корабель після затоплення “Москви” став флагманом ЧФ РФ.

Один український дрон зумів вибрати правильну траєкторію руху і врізався фрегату в правий бік. Команда “флагмана” виявилась абсолютно не готовою до атаки й у паніці взяла курс на Севастопольску бухту.

В цей момент ще два дрони переслідували корабель, але через великі хвилі не могли наздогнати та просто супроводжували його в бік берега. Але й “Макаров” не міг відірватись, бо після атаки в нього не працювала половина двигунів.

У цей час інша група українських безпілотників змогла проникнути в Стрілецьку бухту, однак її одразу ж атакували з берега. Росіяни готувались, тож коли дрони протиснулись в бухту, спалахнув величезний прожектор, а по човнах відкрили вогонь.

На щастя, перед самим українським дроном опинився тральщик “Іван Голубець”. Як тільки оператори побачили його на екрані, миттєво отримали команду на атаку й “Голубець” отримав 108 кілограмів вибухівки.

Інші дрони в цей момент вразили нафтоналивну станцію.

Поки йшов цей бій, підбитий “Адмірал Макаров” допливав до Стрілецької бухти. Російська берегова артилерія, не розібравшись, дала залп по своєму ж флагману, він вистелив у відповідь. Поки росіяни перестрілювались між собою, решта дронів прорвались у Севастопольську бухту. На той момент росіяни увімкнули всі свої потужності РЕБу, сигнал gps зник, зв’язок із дронами був мінімальним. Єдина система, яка дозволяла якось орієнтуватись – це безпосередній оптичний канал на дронах.

“І тут віцеадмірал Неїжпапа особисто починає контролювати кожен метр проходження дронів. Він же з самого Севастополя, виріс там, служив все життя, кожен вигин тих бухт знає. І один дрон повели в Південну бухту, другий – в Північну, третій – в Нафтову”, – розповідає один із учасників тієї операції, який спостерігав за всім у командному бункері.

Один дрон зумів запливти між двома сторожовими кораблями “Ладний” і “Адмірал Ессен” і пошкодити обидва. Проте пошкодження були незначні.

“Це була перша в історії дистанційна морська операція. Надводні дрони отримали бойове хрещення. Але саме тоді ми зрозуміли, що вони мають бути більшими і нести більше вибухівки, щоб це було ефективне ураження”, – розповів УП один із членів команди розробників.

 

peredplata