Порахували, скільки громади виділили на закупівлю дронів для військових: Буковина серед аутсайдерів

У 2023 році на Prozorro завершили закупівлі щонайменше 27 тисяч безпілотників на 2,6 млрд грн.

У Чернівецькій області через Prozorro закупили 175 дронів на 18,6 млн грн. Це одна із найменш витрачених сум.

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, хто, за скільки і які дрони торік купував на Prozorro.

У 2023 році на Prozorro завершили закупівлі щонайменше 27 тисяч безпілотників на 2,6 млрд грн. Ще на 119 млн грн закупівлі тривали.

Найчастіше дрони на Prozorro замовляли громади. Також місцеві ради мали можливість не купувати БПЛА самостійно, а передавати на них гроші військовим частинам: така практика існує, наприклад, у Чернігові, Львові та Києві.
У цілому, кількість придбаних дронів постійно зростала. Якщо в січні-лютому сума закупівель не перевищувала 66 млн грн, то вже весною мінімум за місяць був 122 млн грн. У червні замовники законтрактували безпілотників на 217 млн грн. А в листопаді сума договорів на них майже сягнула пів мільярда.

Значну частину придбаних дронів становлять квадрокоптери китайського виробника DJI. Найпопулярнішими залишаються DJI Mavic 3 різних модифікацій, як-от Fly More Combo, Enterprise, Thermal.

2023 році на Prozorro дрони купували 658 замовників.

Три міські ради замовили їх на понад 100 млн грн: Дніпровська, Криворізька, Житомирська. Також у топ-10 замовників ввійшли міськради Львова, Хмельницького, Луцька, Черкас, Полтави, Івано-Франківська та Тернополя. Військові частини ми у цей список не включали, адже не вся інформація про кількість і вартість придбаних ними дронів публічна.

Якщо ж дивитися загалом по регіонах, за сумами закупівель першість тримають Дніпропетровська область — 638 млн грн, Київська — 227 млн грн та Львівська — 216 млн грн.

peredplata