Польща пообіцяла створити умови, аби військовозобов’язані українці поїхали з країни самі

Мобілізація українців за кордоном

Депортувати українських чоловіків, що підлягають призову, Польща не буде

Влада Польщі заявила, що не буде депортувати військовозобов’язаних українців, які перебувають в країні та ухиляються від мобілізації. Це пов’язано з тим, що такі дії є протизаконними. Проте вони мають намір задіяти інші механізми, які будуть стимулювати українських чоловіків повернутись додому.

Про це заявив виданню Sestry голова комітету закордонних справ Сейму Польщі Павло Коваль. За його словами, держава створить такі умови, щоб чоловіки самі залишали Польщу та поверталися додому в Україну. Щоб реалізувати цю ідею у першу чергу залучать роботодавців та інші структури.

 
“Потрібно задіяти механізми, щоб молоді українці, які можуть боротися повернулися в Україну. Тобто потрібно дбати про те, щоб під час отримання дозволів на роботу, продовження терміну перебування на партнерських умовах відбувалася перевірка, чи можуть люди бути мобілізованими в Україні”, – сказав політик.

Він додав, що у разі отримання відповіді, що людина може бути мобілізована в Україні, їй відмовлятимуть у прийнятті на роботу, а також у продовженні статусу тимчасового захисту та виплатах. Коваль відмітив, що цей механізм до кінця не допрацьований, адже українці можуть залишати країну та не повертатись додому, а їхати, наприклад, у Чехію або Німеччину. 

Посилення мобілізації в Україні

В Україні планують посилити мобілізацію чоловіків до війська. Проте скандальний законопроєкт досі не потрапив до Верховної Ради на голосування. Ввечері середи, 10 січня, взагалі з’явилась інформація, що “Слуга Народу” повертає цей документ на доопрацювання. Але глава фракції Давид Арахамія спростував інформацію.

Відомо, що багатостраждальний законопроєкт не пройшов схвалення у Комітетах. Антикорупційний комітет заявив, що документ містить суттєві корупційні ризики і його потрібно доопрацювати. Також до нього мав серйозні зауваження омбудсмен Дмитро Лубінець.

Варто зазначити, що на сайті Верховної Ради зареєстрували п’ять версій цього документу, один з яких подав нардеп Олексій Гончаренко. Правки запропонував й оборонний Комітет. Вони хочуть виключити повістки через електронну пошту та скоротити терміни звільнення строковиків. Також є рекомендації щодо мобілізації здобувачів освіти.

peredplata