Падіння російського Іл-76: Україна хоче міжнародного розслідування, Росія тягне час, Америка збирає інформацію

Українська влада наполягає на проведенні незалежного міжнародного розслідування після падіння російського військового літака Іл-76 та повідомлень Кремля про перебування на його борту українських військовополонених . Також російський Слідчий комітет 25 січня порушив кримінальну справу про “теракт” більш як за 30 годин після падіння літака.

Росія досі не надала жодних доказів про перебування українських військовополонених на борту російського літака Іл-76, який впав напередодні в Бєлгородській області. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Попри величезну кількість хамських звинувачень, власне жодних доказів за цей час так і не надано. Не показано ключові наслідки, докази всієї трощі і перебування людей на борту. Чим довше ця пауза триває, тим більше питань виникає щодо версії держави-агресора

–  зазначив він. 

Юсов додав, що українська влада наполягає на проведенні незалежного міжнародного розслідування. Своєю чергою Україна готова до такого розслідування і надаватиме йому максимальне сприяння, – запевнив представник ГУР.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деяких українських військовополонених із заявленого російськими пропагандистами списку осіб, які начебто були на борту літака Іл-76, вже обмінювали. 

 Так, ми знайшли в списку громадян України, яких раніше вже обмінювали

– зазначив Лубінець.

В ОБСЄ прокоментували збиття Іл-76

Прокоментували авіакатастрофу російського літака і в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Закликали Росію припинити війну проти України – це буде найкращим способом для припинення насильства і смертей. Відповідну заяву на пресконференції озвучив речник ОБСЄ Девід Дедж. Він наголосив, що ця війна забрала вже занадто багато життів, зокрема й за останні дні.

Хоча факти нещодавніх інцидентів ще треба встановити, ОБСЄ може лише вкотре засудити насильство і повторити, що захист життя має першорядне значення. Найкращий спосіб забезпечити це – щоб Росія припинила свою війну проти України

– наголосив речник ОБСЄ.

Повторив це і чинний голова організації, глава МЗС Мальти Ієн Борг. Політик додав, що поки замало деталей, щоб дати повноцінний коментар щодо цього інциденту.

У Сполучених Штатах заявили, що продовжують збір інформації, яка має встановити реальні причини падіння Іл-76, але поки що не офіційно ситуацію коментувати не будуть. Про це на брифінгу повідомив координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Ми далі намагаємося зібрати додаткову інформацію про це (падіння Іл-76 у Росії, — ред.)

– зазначив він.

Кірбі додав, що у США наразі немає нових офіційних заяв з цього приводу.

Своєю чергою заступник речника Держдепу США Ведант Пател додав, що Америка продовжує працювати з колегами в українському уряді над конкретними фактами.

Президент Зеленський закликав до міжнародного розслідування. Оскільки це відбулося в Росії, дуже важко верифікувати, що сталося насправді

– сказав він.

Також представник Держдепу зазначив, що Росія не допускає вільну пресу або незалежних репортерів на місце катастрофи і “тому це важко підтвердити”.

Ми залишаємося на зв’язку з українським урядом, щоб встановити факти та визначити, що сталося насправді

– додав Пател.

Російський Слідчий комітет 25 січня порушив кримінальну справу про “теракт” (стаття 205 КК РФ) після аварії військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області. Про це пресслужба відомства повідомила більш як за 30 годин після падіння літака.

У повідомленні йдеться, що початкові результати слідчих дій, у тому числі попередні дані огляду місця події, “дозволяють зробити висновок про те, що повітряне судно зазнало атаки зенітною ракетою з території України”.

У Головному управлінні української розвідки зазначили,  що на 24 січня дійсно  готувався обмін полоненими між Росією та Україною.

Уповноважений Верховної ради Дмитро Лубінець заявив, що звернеться до ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста стосовно падіння Іл-76 у Росії та заяв російської сторони, що у літаку були українські військовополонені.

Представник ГУР Андрій Юсов зазначив, що в ГУР не виключають: Росія могла використовувати українських полонених як живий щит для транспортування зброї у районі Бєлгорода.

peredplata