БАВОВНИ БУДЕ БІЛЬШЕ!!!

 
Щойно закінчилося засідання нашого Аграрного комітету. Включався, як завжди, онлайн із Запорізького напрямку. Підтримали надважливий законопроєкт № 10437-1. Не дивуйтеся назві цього законопроєкту в час війни – мова йде про спрощену процедуру реєстрації сортів бавовни.
Чому це важливо саме зараз? Бавовна – основний вид сировини, з якої виробляють целюлозу, як основу для пороху. Зараз потреби у бавовні для виробництва пороху оцінюються приблизно в 10 тис. тон на рік. Просто велетенська кількість! Усі можливості для вирощування цієї диво-рослини🙃 у нас є: теплі південні регіони України підходять просто чудово. Якщо дасть Бог і парламент, вже традиційно, не загальмує – прийняти зміни мусимо в найближчі два місяці, а в травні вже треба засівати перші плантації.
Щоб ви розуміли масштаби використання бавовни – наведу лише один факт. Цього року в Узбекистані збільшили площі для вирощування бавовни до 3,5 млн. гектарів. Для порівняння – це землі у півтори разі більші, ніж всі сільгоспугіддя Херсонської обл. Левову частку цієї продукції викуповує росія і саме для виробництва пороху.
Саме тому ми просто приречені бути «бавовняною» країною. Якщо ВР спрацює вчасно – перші партії бавовни будемо мати вже цього року і, дасть Бог, свій порох.
Cергі Рудик, народний депутат України

peredplata