Disney пояснив, чому не включив нагородження «20 днів у Маріуполі» в скорочену версію «Оскара»

 
У Disney Entertainment послалися на часові обмеження і заявили, що вибрали номінації для скороченої версії заздалегідь, ще декілька тижнів тому.
 

Представники Disney Entertainment пояснили, чому не включили нагородження фільму «20 днів у Маріуполі» в скорочену міжнародну телеверсію церемонії «Оскар».

У відповідь на запит Української служби «Голосу Америки» компанія повідомила, що окремі категорії та частини шоу не вдалося включити до 90-хвилинної версії для міжнародної аудиторії через часові обмеження. За словами представників компанії, вибір номінацій для скороченої версії визначили заздалегідь — упродовж процесу планування декілька тижнів тому.

Втім, до скороченої версії включено зведений підсумок усіх пропущених переможців, у тому числі «20 днів у Маріуполі», запевнили в Disney Entertainment.

У компанії додали, що ліцензію на показ як повної церемонії наживо, так і альтернативної 90-хвилинної версії шоу в Україні надали Суспільному. Disney Entertainment заявили, що звернулись до Суспільного із запитом про те, в якому вигляді церемонію транслювали в Україні.

Напередодні в Суспільному повідомили, що зі скороченої міжнародної телеверсії церемонії «Оскара» організатори вирізали нагородження в номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм», у якій перемогла українська стрічка «20 днів у Маріуполі».

Показ міжнародної скороченої версії на Суспільному був запланований 11 березня на 20:30. Однак після отримання матеріалів для трансляції від організаторів команда Суспільного виявила, що нагородження українських документалістів на них немає.

Команда Суспільного висловила своє обурення організаторам цьогорічної премії The Walt Disney Company Limited і замість скороченої показала українським глядачам повну версію, що була в прямому ефірі телеканалу «Суспільне Культура» в ніч з 10 на 11 березня. 

«Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом — тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії “Оскар”», — заявив виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін.

Він нагадав, що торік цю ж номінацію, в якій перемогу здобула документальна стрічка про російського опозиціонера Олексія Навального, включили у скорочену версію, як і політичну промову його дружини Юлії.

Нагадаємо, український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії.

На церемонії нагородження в Лос-Анджелесі творець фільму Мстислав Чернов виголосив коротку промову, в якій сказав, що волів би віддати свою нагороду, аби тільки Росія ніколи не нападала на Україну і не вбивала тисячі українців. Він також нагадав про потребу звільнити всіх полонених військових та цивільних, яких утримує Росія.

«Я не можу змінити минуле. Але всі ми разом можемо виправити історію. Щоб всі ті, хто віддав свої життя, ніколи не були забуті. Адже кіно формує спогади, а спогади формують історію», — сказав Чернов.

Найбільше нагород на цьогорічному «Оскарі» здобув фільм «Оппенгеймер» — сім, у тому числі за найкращий фільм, найкращу режисуру та найкращу чоловічу роль. Найкраща жіноча роль — Емма Стоун у фільмі «Бідолашні створіння» (за роль Белли Бакстер). 

https://detector.media/infospace/article/224072/2024-03-12-disney-poyasnyv-chomu-ne-vklyuchyv-nagorodzhennya-20-dniv-u-mariupoli-v-skorochenu-versiyu-oskara/

peredplata