Як депутати з Буковини голосували за законопроєкт про мобілізацію та які норми ухвалили

Верховна рада у другому читанні ухвалила законопроєкт про мобілізацію. Це рішення загалом підтримали 283 народні депутати. Зробили це без норми про демобілізацію. Тепер закон має підписати президент Зеленський.

Деякі обранці з Буковини утрималися або не голосували за це рішення. Суспільне Чернівці розповідає, що відомо про законопроєкт та як за нього голосували депутати.

Під час голосування за законопроєкт про мобілізацію з понад 350 депутатів проти проголосував тільки один. Ще 49 утрималися та 18 не голосували. Про це йдеться у результатах поіменного голосування, який опублікували на сайті Верховної Ради. Закон ухвалили без норми про демобілізацію та з майже 5 тисячами правок.

Як голосували нардепи з Буковини

Підтримали законопроєкт двоє депутатів з фракції “Слуга народу” Оксана Гринчук та Максим Заремський, а також Михайло Папієвякий входить до депутатської групи “Платформа за життя та мир”.

Поіменне голосування нардепів від “Слуги народу” за закон про мобілізацію. Суспільне Чернівці

Утрималися нардепи від “Слуги народу” Валерій Божик та Георгій Мазурашу. Крім цього, Максим Павлюк та Володимир Козак не голосували, а Олег Марусяк та Олена Лис були відсутніми.

Поіменне голосування нардепів від "Слуги народу" за закон про мобілізацію
Поіменне голосування нардепів від “Слуги народу” за закон про мобілізацію. Суспільне Чернівці

За інформацією громадського руху “Чесно”, з фракції “Слуга народу” під час голосування були відсутні 9% депутатів. Найбільший відсоток “відсутніх” нардепів від усього складу або тих, хто не голосував, був у депутатських групах “За майбутнє” – 12% та “Довірі” – 11%.

Усі інші фракції, депутатські групи та позафракційні мають по одному нардепу, що не голосували під час цього голосування, що складає приблизно 5%.

“Частина депутатів були присутні у залі та голосували за інші питання. Це означає, що саме під час цього голосування нардепи витягли персональні картки для голосування, аби не приймати рішення та не нести відповідальність за нього”, – йдеться у матеріалі “Чесно”.

Інші депутати не натиснули жодну кнопку, тому система відображала результат “не голосував”. За даними руху “Чесно”, більшість таких нардепів також із фракції “Слуга народу”.

Що відомо про законопроєкт про мобілізацію

В ухваленій редакції законопроєкту скасували строкову службу. Замість неї буде 5-місячна базова військова підготовка, яка розпочнеться з вересня 2025 року. Також:

  • Залишається право на звільнення зі служби людей з інвалідністю та після полону;
  • Опікуни та всиновлювачі тепер мають право на відстрочку та звільнення з військової служби;
  • Обмежено придатні, а також люди, які після повномасштабного вторгнення отримали інвалідність II та III груп (крім військовослужбовців) мають пройти повторний огляд;
  • Військові, які уклали перший контракт мають право компенсувати 50% від першого внеску за кредитом по іпотеці;
  • Військовозобов’язані повинні носити з собою військово-обліковий документ під час дії воєнного стану та оновити свої дані в електронному кабінеті, ЦНАПі чи ТЦК. Якщо людина перебуває за кордоном і не оновила дані, їй обмежать консульські послуги;
  • Тим, хто ухиляється від військової служби, обмежать право керувати авто.

Водночас оборонний комітет більшістю голосів підтримав ініціативу Головкома Олександра Сирського і зняв з розгляду норму про звільнення з військової служби через 36 місяців.

Джерело: Суспільне

peredplata

Залишити відповідь