Тимчасовий захист для українців в ЄС потребує перегляду — німецькі експерти

Уже на початку березня наступного року в українців спливає термін дії тимчасового захисту в ЄС. Статус прихистку подовжували вже двічі — так само можуть вчинити й на цей раз. Втім, у європейських країнах дедалі гучніше обговорюють, що цей статус вже потребує змін.  

4 березня 2022 року, за тиждень від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, ЄС ввів у дію Директиву про тимчасовий захист для українців. Саме цей документ регулює права перебування українських громадян в країнах Європейського Союзу, де вони знайшли прихисток, рятуючись від війни. Але з плином часу виникають питання щодо подальшої доцільності цього документа стосовно українців. Дослідники ставлять під сумнів необхідність надання охоронного статусу кожному українцю в Європі, пише Welt. Проте думки, як має виглядати цей документ, в німецьких експертів розділились.

Потреба у захисті не зникла

Українці як і раніше, потребують прихистку. Адже не очікується, що війна завершиться у березні 2025 року, каже німецький парламентар Стефан Томае. 

«Але тоді потрібно прояснити важливі питання. З одного боку, нам потрібно переосмислити свободу вибору місця проживання, тому що зараз у Баден-Вюртембергу більше українських біженців, ніж у всій Франції», — каже депутат.

«Важливо, щоб усі країни солідарно виконували свої зобов’язання шляхом узгодження стандартів», — наголошує депутат та експерт з міграції Хельге Лінд. За його словами, Комісія ЄС у першу чергу розглядає подовження прихистку для українців після березня 2025 року. Такий підхід одностайно підтримують усі країни-члени Євросоюзу. Втім, пропозиції щодо подальшого подовження тимчасового захисту Єврокомісія ще не вносила, уточнює речниця. 

«Тривають дискусії з країнами-членами та українською владою про продовження після 2025 року перебування людей з України, які знайшли прихисток в ЄС. Однак ЄС сповнений рішучості надати підтримку тим, хто вже був розміщений у ЄС», — кажуть в Єврокомісії.

Стала перспектива проживання

Ті, хто перебуває у Європі за тимчасовим захистом, мають деякі переваги перед іншими мігрантами. Однак щороку подовжувати цей статус «юридично ризиковано», каже експерт з законодавства Данієль Тім. «З погляду закону про притулок, надання повного захисту всім українцям більше не виправдане. Це було виправдано 2022 року, коли бойові дії на всій території України ще були можливі», — вважає Тім. 

Однак у рік виборів у Євросоюзі навряд чи щось можна буде вирішити. Вже за кілька тижнів буде переобрано Європарламент, а нового очільника Європейської Комісії призначать не раніше осені. 

«Альтернативне єдине регулювання ЄС “не може бути створене законодавчо” до березня 2025 року», — каже керівник дослідницького відділу Експертної ради з інтеграції та міграції Ян Шнайдер. Водночас постійне продовження директиви рішенням Ради не є легітимністю європейської політики, зазначає експерт. А створити сталу перспективу проживання для українських біженців за два роки ЄС не зміг.

«Якби українці знали влітку 2023 року, що їхній тимчасовий захист закінчиться у березні 2025 року, і були б відповідним чином поінформовані про альтернативні варіанти залишитися, можливо, більше людей зайнялися б роботою, щоб закріпити свій статус», — наголошує дослідник.

За словами Шнайдера має бути можливість змінити мету та вид перебування з гуманітарних або політичних причин. 

«Можливими заходами можуть бути видачі посвідки на проживання з метою навчання та працевлаштування, надання Україні привілеїв у правилах працевлаштування або введення дозволу на поселення після трьох років легального проживання, що також включено до коаліційної угоди», — каже експертка з питань міграції Філіз Полат. Вона наголошує на необхідності впровадження таких правил уже зараз. 

peredplata