Брюссель, штаб-квартира НАТО…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Щойно у Брюсселі завершилось засідання так званої Контактної групи з питань оборони України, яку ще називають засіданням міністрів оборони у форматі “Рамштайн”. Міністр оборони США Ллойд Остін та Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун підбили підсумки засідання та відповіли на кілька запитань журналістів.

Під час преамбули Остін і Браун зо півгодини товкли воду в ступі без жодної нової конкретики. Мовляв, підтримуємо Україну, будемо їй і надалі допомагати… Вони зазначили вже відомі факти про те, що Німеччина надасть Україні ще одну протиповітряну систему Patriot, a Нідерланди і Швеція поставлять до цих систем ракети та іншу амуніцію а також артилерійські снаряди 155 мм. Була згадка і про Італію, яка поставить в Україну також сучасну і потужну протиповітряну систему SAMP/T (відома також під назвою Mamba). Це вже буде друга така поставка з Італії. Один протиповітряний комплекс SAMP/T Італія вже передала Україні.
Журналісти поцікавились у шефа Пентагону, чому США мовчать про постачанння в Україну систем ППО Patriot, про які так просить Володимир Зеленський? На що Ллойд Остін відповів:
– Зброя протиповітряної оборони для України є головним питанням нашого порядку денного. І це не лише системи Patriot. Адже є й інші ефективні комплекси ППО, які будуть поставлені в Україну.
Одним словом: таке собі…
Канада відправить в Україну 2300 застарілих некерованих авіаційних ракет CRV7, які вона збиралася утилізувати.
Ці ракети калібром 70 мм призначені для ураження наземних цілей. Україна могла б використовувати їх як з авіації, так і в наземних пускових установках для ураження російських танків та артилерії. Ті ракети, які більше не функціонують, можуть бути використані в українській програмі дронів.
Як повідомив у четвер, 13 червня, міністр оборони Канади Білл Блер, Збройним силам України (ЗСУ) також передадуть 130 тисяч набоїв до стрілецької зброї та 29 дистанційно керованих бойових модулів Nanuk, які можуть бути встановлені на різні види бронетехніки.
Відтак засідання Контактної групи з питань оборони України переформатувалось у засідання міністрів оборони країн НАТО. Зараз міністри обговорюють питання підготовки до Вашингтонського саміту, який відбудеться 9–11 липня у столиці США.
І завершаться сьогоднішні зустрічі у штаб-квартирі НАТО засіданням Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони.
Подробиці цих засідань будуть доступні після 19:00 за Києвом.
P.S. Під час засіданні Ради Україна-НАТО міністр оборони України Рустем Умеров поінформував членів Альянсу про ситуацію на полі бою. На Харківському напрямку військові міністри Альянсу оцінили становище, як “ситуація стабілізувалася”.
Політичних сигналів про те, що під час Вашингтонського саміту Україну запросять стати членом Альянсу, або пообіцяють членство в НАТО – не було жодної згадки ні словом, ні півсловом.
У п’ятницю міністри оборони країн НАТО обговорять посилення стримування та оборони НАТО, включаючи нову обіцянку оборонної промисловості щодо збільшення військового виробництва

peredplata