В Офісі президента прокоментували пропозицію Орбана про “припинення вогню”

Президент України Володимир Зеленський вислухав пропозицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо “припинення вогню” у війні проти країни-агресора РФ, але такі ініціативи не можна розглядати у відриві від інших аспектів урегулювання. Про це 2 липня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу “Рада”, повідомив заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква.

“Він [Орбан] висловив свою думку… Це не перша країна, яка говорить про такі можливі варіанти розвитку подій. Президент України вислухав свого співрозмовника, але у відповідь виклав свою позицію. Позиція України… доволі чітка, зрозуміла і відома. Справа не лише у російському наративі, про який вони постійно говорять. Справа в тому, що такі процеси [припинення вогню] не можуть сприйматися відірвано”, – розповів заступник глави ОП.

За його словами, Україна справді хоче миру, і для цього є інструмент – саміт миру, який відбувся у Швейцарії в середині червня.

“Ми готуємося до другого. У процесі підготовки до цього саміту Україна буде вибудовувати послідовний ланцюжок дій. Ми говоримо про те, що Україна вибудує проєкт свого мирного плану, дорожньої карти, як установити мир в Україні, – наголосив Жовква. – А далі, у випадку, якщо країна-агресор буде дослухатися до цього плану, буде готовою говорити про цей план, а не говорити мовою ультиматумів, то так, під час другого саміту ми можемо говорити про те, що представники РФ можуть у тому чи іншому порядку бути присутніми… Ось про це сьогодні говорив президент”.

Орбан за підсумками переговорів із Зеленським у Києві повідомив на їхній спільній пресконференції, що попросив його “подумати про те, чи не можна зробити перерву, перервати вогонь і потім продовжити, почати переговори“. На думку Орбана, припинення вогню могло б забезпечити прискорення темпів цих переговорів.

Орбан приїхав до Києва 2 липня. Це його перший візит в Україну за останні 12 років.

 

peredplata

Залишити відповідь