Залужний виклав своє бачення стратегії України у війні

Валерій Залужний виступив на конференції RUSI Land Warfare Conference 2024 у Лондоні. Під час заходу обговорювалися найважливіші питання безпеки, включаючи виклики, пов’язані з російською агресією, та необхідність підготовки до можливих майбутніх загроз.

Так, Залужний виклав своє бачення стратегії України у війні.

Quote«У світлі подій 2022-2024 років, пов’язаних із десятирічною війною між Україною та Росією, дуже важливо чесно донести поточну ситуацію до світової спільноти та підготувати її до майбутніх викликів. Вільні та демократичні країни повинні усвідомити необхідність захисту своїх громадян та своїх держав. Ми маємо ділитися своїм досвідом, знаннями та думками з тими, хто підтримує Україну в ці важкі часи і прагне миру та благополуччя для своїх народів», — зазначив він.

На думку колишнього Головнокомандувача, головне — уникати війни. Однак, якщо вона неминуча, необхідно бути готовою до неї. Готовність до війни слід розглядати як комплексну підготовку, що включає не лише військові аспекти, а й усі сфери діяльності держави.

Один із найскладніших і найважливіших аспектів — це готовність суспільства, яка ґрунтується на чесній та прозорій комунікації між владою та громадянами. Суспільство має бути готове тимчасово обмежити деякі свої свободи заради виживання.

Quote«Сучасні війни, на жаль, тотальні. Вони потребують зусиль не лише армії, а й суспільства в цілому. Політики можуть і повинні мобілізувати суспільство. Для цього всебічно залучаються військові та інші державні ресурси. Серед таких ресурсів — економіка, фінанси, населення та союзники. Такі дії, безумовно, вплинуть на політичні процеси в державі. Таким чином, готовність до війни визначатиметься не лише готовністю армії до відсічі агресії, а й готовністю суспільства протистояти ворогу», — додав він.

По-друге, Залужний зауважив, що війну в жодному разі не можна розглядати як частину внутрішньополітичного процесу. Війна — це максимальна концентрація сил для виживання.

Quote«Ми швидко усвідомили, що щоб витримати удар, потрібно дати гідну відсіч противнику — це лише початок складнішого етапу протистояння, який полягає у пошуку власного шляху до перемоги. Саме цей пошук особливого шляху привів нас до розуміння наростаючих революційних змін, перш за все в армії. Хоча це може здатися несподіваним, але цілком логічно, що зміни, що виникли на полях битв російсько-української війни, швидше за все, визначатимуть контури воєн та військового мистецтва ХХІ століття. Ба більше, вони стануть основою глобальної безпекової системи майбутнього. Донедавна можна було впевнено говорити, що безпілотні системи є основними чинниками зміни стратегій, форм та методів ведення війни. Однак сьогодні в концепцію нової стратегії, мабуть, необхідно включити більш широке поняття технології», — пише Залужний.

Він також підкреслив, що війна, яка прийшла до нас у 2014 році, зовсім інша від тої, яка увірвалася в наше життя 24 лютого 2022 року.

На його думку, розвиток технологій впливає на форми їх застосування, і тільки нові форми застосування впливають на структуру бойових армій. Ця тенденція неминуча і триватиме.

Технології — як комплекс не тільки інноваційних рішень, а й комплекс заходів щодо розробки, наукового супроводу, навчання, розвитку доктрин, які дозволять змінити ситуацію на полі бою в умовах наявних переваг противника у військовому потенціалі та ресурсах. Простіше кажучи, сьогодні ми вже винайшли спосіб воювати і перемагати сильніші армії в 21 столітті. Очевидно, що саме технології мають забезпечити сталість української нації.

Quote«Треба визнати, що жага вижити на полі бою є чи не основною причиною пошуку шляхів вдосконалення зброї. Поєднання таких факторів, як обмеженість ресурсів, відсутність належного забезпечення, неможливість зосередитися на виробництві традиційних засобів боротьби призвело до суттєвих змін на полі битви російсько-української війни. По суті, розпочався новий етап у формах і методах військових дій. Ми бачимо, як науково-технічний прогрес запустив колесо історії та виніс на поле бою технології, які, ймовірно, стануть вирішальними у цій війні, а головне стануть основою глобальної безпеки майбутнього», — також написав він.

Сьогодні, як ніколи, саме в Україні знаходять шляхи до виживати і створювати технології. Але зі зрозумілих причин вони не можуть збільшитися. З іншого боку, у наших партнерів є ресурси, але немає прикладного та практичного поля, щоб їх перевірити. Тільки разом ми зможемо ефективно використовувати ресурс, адже час уже не працює на нас.

Джерело: https://thepage.ua

 

peredplata