Трамп заявив, що Зеленський не мав “допустити початок війни”

ЧЕТВЕР, 17 ЖОВТНЯ 2024, 23:59

Кандидат у президенти США Дональд Трамп укотре наговорив про повномасштабне вторгнення Росії в Україну, розповівши про “майже всі знесені до фундаменту” українські міста та поклавши на Володимира Зеленського і Джо Байдена відповідальність за те, що вторгнення взагалі сталось.

Джерело: Трамп на подкасті консервативного коментатора Патрика Бета-Давида, повідомляє “Європейська правда”

Деталі: Тема війни в Україні вигулькувала в кількох місцях у розмові Бета-Давида з Трампом. Спершу експрезидент повторив обіцянку врегулювати війну в Україні в разі перемоги на виборах ще до того, як складе присягу.

“Я гадаю, світ поводитиметься добре, і я врегулюю війну Росії та України, поки буду обраним президентом. Знаєте, я нещодавно бачився із Зеленським. У мене гарні відносини з Путіним і із Зеленським”, – сказав Трамп.

Далі він знову розповів про те, як в Україні померли “мільйони людей”, хоча кажуть не так, і що війни б не сталось, якби президентом США був він.

Під кінець подкасту Трамп знову повернувся до теми України, звинувативши нинішню адміністрацію у розтраті “мільярдів і мільярдів доларів”.

“Я думаю, що Зеленський – один із найкращих торговців, яких я будь-коли бачив. Кожного разу, коли він приїжджає, ми даємо йому сто мільярдів доларів. Хто ще в історії отримував такі гроші? Такого ніколи не було. І це не значить, що я не хочу допомогти йому, тому що мені дуже шкода цих людей. Але він ніколи не мав дозволити тій війні початись”, – сказав експрезидент США.

Потім Трамп почав розповідати, що Україна – “більше не Україна”.

“Майже кожне місто знесене до фундаменту. Усі ті прекрасні золоті куполи лежать на боці, розтрощені на друзки. Нема такого міста – заходите в місто і майже кожна будівля зруйнована, неначе там пройшлась команда демонтажників. Їх били ракетами. Це треба було врегулювати до початку, це могло б – було б так просто”, – вважає він.

Кандидат-республіканець принагідно звинуватив у повномасштабному вторгненні в Україну Байдена і “тупих генералів”, сказавши, що за його президентства такого не було і не могли б статись:

“Україна була його (Путіна. – Ред.) заповітним скарбом. І коли він побачив, як некомпетентно наша країна, наш президент, наші тупі генерали, як Міллі, який є тупаком – коли він побачив, яким некомпетентними ми були в Афганістані, найбільш неприємний момент в історії нашої країни, на мою думку. Коли він глянув на це, то сказав: “Трамп пішов, ці люди ідіоти, я вторгнусь, заберу свій скарб”. Цього б не сталось, якби я був там”.

Як відомо, Дональд Трамп активно говорить про існування певного “плану” припинення війни в Україні “за 24 години” в разі, якщо його оберуть президентом на виборах у листопаді.

Час від часу публікуються пропозиції його радників або наближених людей, але невідомо, наскільки вони представляють погляди самого Трампа.

Трамп сказав, що Зеленський не мав дозволити цій війні початися. Взагалі-то, ця війна почалася ще тоді, коли Зеленський на корпоративах обслуговував замовників в жартував про пересування україно-російських кордонів й не думав про жодне президентство.
Але, певне, Трамп мав на увазі широкомасштабну війну. Як Зеленський міг не дозволити широкомасштабку? Лише догодивши путіну. Він це і намагався робити на початках. Правда, є речі, які і найбільший догоджальник не в силах забезпечити. Адже окремі поступки путіна не влаштовували – у нього божевільна мрія взяти під контроль всю Україну. Ніякий Зеленський не здатен це забезпечити, якщо народ проти.
Але цікаво, що заява від Трампа прозвучала після того, як Зеленський оприлюднив суть розмови наодинці з Трампом. Він сказав, що тиснув на нього з приводу вступу України до НАТО, бо попередні гарантії безпеки не спрацювали.
Він не мав оприлюднювати закриту розмову без дозволу співрозмовника. Ймовірно, заява Трампа була реакцію на таку поведінку Зеленського.
З іншого боку, добре, що так сталося. Трамп нарешті засвітив своє справжнє ставлення до України. Зеленський і Україна для нього невістка, яка всралася. Не путін і росія. Цікаво, що тепер скажуть українці фанати Трампа.
А постановка питання НАТО або ядерна зброя – цілком раціональна. Якщо нам Захід не дає нормальних гарантій безпеки – а це однозначно членство в НАТО, то ми маємо самі про себе дбати. Як? Відновленням ядерного потенціалу, щоб гіпотетичний агресор розумів: напасти на нас коштуватиме йому значно дорожче, ніж не напасти.
Інший варіант – надати нам стільки зброї, щоб ми перемогли рашку. Залужний написав, що 2023 року, коли можна було забезпечити нашу перемогу, Захід злякався і загальмував надання. Тому війна перейшла в затяжну стадію. В такій війні ми перемогти і захистити себе ми навряд чи зможемо.
Лишаєтьса або НАТО, або ядерна зброя.

peredplata

Залишити відповідь