У Чернівцях затримали розробника програми для хакерських атак на різні компанії та установи

Кіберполіцейські викрили жителя Чернівців у розробці та збуті шкідливого програмного забезпечення.
Фігурант розробив програму для віддаленого керування даними на серверах потерпілих.
Свою розробку він продавав на форумах і надалі з її використанням хакери здійснювали атаки на різні компанії та установи. Правопорушнику оголосили підозру.
Протиправну діяльність 27-річного жителя Чернівців викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції.
Чоловік розробив програму за типом Obfuscated Web Backdoor для шифрування програмного коду та модифіковане шкідливе забезпечення для віддаленого контролю над вебресурсами. Таким чином розробка фігуранта дозволяла приховати шкідливе програмне забезпечення на ураженому ресурсі та залишати контроль над ним непомітним для власника.
Шкідливу програму він продавав на тематичних форумах. Надалі розробку використовували інші хакери для атак іноземних кампаній та подальшого скоєння кіберзлочинів.
Паралельно фігурант застосовував іншу програму, яка штучно підвищувала рейтинг та пошукову видачу вебсторінки в обхід правил використання та просування вебресурсів пошукових систем.
В оселі фігуранта працівники поліції провели обшук, вилучили комп’ютерну техніку, яку передали на експертизу.
Чоловіку оголосили підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. Підозрюваному може загрожувати до п’яти років позбавлення волі.
 
 
Джерело: Поліція Чернівецької області
 

peredplata