Під Києвом влаштували перестрілку в стилі 90-х: затримали 28 осіб. Всі подробиці.

У п’ятницю, 29 травня, в Броварах на Київщині група озброєних людей розстріляла маршрутку прямо у дворі. Поліцейські, які прибули на місце, вступили в перестрілку з нападниками.

Як все було

У поліції Київської області повідомили, що причиною інциденту став конфлікт між пасажирськими перевізниками та нелегальними маршрутниками. OBOZREVATEL склав хронологію подій (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця новини).

“Повідомлення про стрілянину на одній із вулиць міста Бровари спецлінією 102 надійшло сьогодні, 29 травня, о 7:15 ранку. Працівники місцевої поліції оперативно відреагували та вже за одну хвилину прибули на місце події”, – зазначили правоохоронці.

За інформацією видання “Факти“, десятки молодиків напали на місце стоянки одного з маршрутних автобусів на вулиці Олімпійська (район Торгмаш).

“Напередодні (28 травня. – Ред.) представники одного з них “наполегливо просили” громадян для проїзду з Броварів до Києва сідати саме в їхні маршрутки, а не підсідати в авто, що проїжджали повз”, – йдеться в публікації.

За інформацією джерела OBOZREVATEL, у розбірках брали участь кримінальні авторитети – один із братів Потапенків і Віктор Журавель.

Як стверджує джерело, Потапенко приїхав на “стрілку” разом із вінницькими ультрас і скінхедами. Водночас Журавель з’явився без підтримки. По ньому відкрили вогонь.

Очевидці події розповіли, що поліцейські поранили одного з учасників нападу. На місці стрілянини залишилися сліди крові, на землі знайдені гільзи від патронів.

Як пише ТСН, одного потерпілого доставили до Броварської лікарні після 7:30 – у нього кулею поранено легеню, а також зламано ребро. Чоловіка терміново прооперували. Другого учасника подій госпіталізували після 8:00 ранку – йому кулею розтрощило кістки правої гомілки, він перебуває в травматологічному відділенні.

Відомо, що в Центральній районній лікарні в Броварах знаходяться двоє постраждалих в результаті перестрілки – чоловіки 24 та 36 років. Один з них, за словами джерела OBOZREVATEL, у важкому стані.

Пізніше в мережі опублікували відео стрілянини. На кадрах видно, що вогонь вівся з автоматичної зброї. Опісля нападники сіли в легкові авто та поїхали. Частина стрільців втекла через двори.

У поліції області зазначили, що були затримані 11 осіб. Також знайдений мікроавтобус, на якому, ймовірно, прибули нападники. Решту учасників перестрілки розшукують, тривають слідчі дії.

У коментарі OBOZREVATEL у поліції повідомили, що в затриманих вилучили автоматичну вогнепальну та травматичну зброю.

За інформацією УП, станом на 11:30 правоохоронці затримали вже 20 учасників перестрілки в Броварах. Співрозмовник у МВС розповів, що частина з тих, хто влаштував напад, місцеві жителі, частина – з Вінницької області. Також поліція вилучила приблизно десять одиниць зброї.

Станом на 15:00 в НПУ повідомили, що у Вінницькій області затримали автомобіль, в якому їхали підозрювані у стрільбі в Броварах. Водія та чотирьох пасажирів доставлять в поліцію Київської області для проведення слідчих дій. Всього поліція затримала 21 особу.

До вечора п’ятниці стало відомо, що вже затримали 28 осіб. Всього правоохоронці визначили вже 39 осіб, які брали участь у сутичках.

Заступник глави МВС Антон Геращенко додав, що участь в сутичках брали понад 60 тітушок, які прибули з Вінницької області. За його словами, вони отримували за свої “послуги” 800 гривень на добу.

Також він уточнив, що слідству відомі імена замовників, які привезли “тітушок”.

“Зараз проводиться оперативна робота не тільки щодо “тітушок “, яких було більше 60 людей, і кожен з них буде затриманий, але також щодо тих людей, які вирішили, що вони зможуть силою в мирному місті Бровари з’ясовувати стосунки між собою. Ці особи також будуть затримані. На жаль, молоді люди з Вінниці готові були поїхати за 800 грн на добу і створювати натовп, щоб вирішувати силовим чином питання”, – заявив він.

Спочатку за фактом події були розпочаті три кримінальні провадження: хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням зброї, умисне знищення або пошкодження майна та незаконне поводження зі зброєю. Пізніше дії учасників перестрілки додатково кваліфікували як замах на вбивство двох і більше осіб.

Глава МВС Арсен Аваков розповів про те, що в конфлікті брали участь два перевізника, які заробляли на пасажирській сфері нелегальні гроші. Також він висловив надію, що всі учасники надовго сядуть до в’язниці.

“Між Броварами та Києвом щодня курсує ряд маршрутних таксі. Вартість квитка в середньому – 14 гривень. Це 600 тисяч гривень заробітку в день, а за рік – близько 220 млн гривень. Цей ринок пасажирських перевезень ділять між собою дві групи: частина перевезень – легальна . Частина, яку здійснюють обидва перевізника – немає. Саме за ці кошти для з’ясування відносин між собою вони найняли бандитів і “забили стрілку”, як в 90-е, яка закінчилася стріляниною в житловому масиві Броварів”, – сказав міністр МВС.

Також у Instagram користувач news_brovary опублікував фото, на яких показані сліди від куль, що влучили у вікна житлових квартир. На знімках видно, що вони пробили наскрізь скло та раму вікна. Інформації про постраждалих мешканців не надходило.

Реакція поліції

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з главою МВС Арсеном Аваковим, з яким обговорив стрілянину в Броварах.

“Потрібно, щоб ми знайшли замовників, щоб вони понесли покарання. Також щоб на рівні уряду ми зрозуміли, як допомогти звичайним людям, майно яких постраждало в цій сутичці”, – зазначив глава держави.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, коментуючи стрілянину в Броварах, написав у Twitter, що це відгомін корупції, який потрібно “лікувати”.

“Перестрілка вранці в Броварах – відгомін корупції визначення квот перевізників, залучення банд у боротьбі за маршрути перевезень. Будемо лікувати! 10 затриманих уже, масові затримання тривають”, – зазначив глава МВС.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у Facebook написав, що інцидент став результатом непрозорого розподілу маршрутів між підприємницькими структурами з боку чиновників, що відповідають за цей напрям у Київській області.

“Кожен заарештований буде перевірятися на причетність до скоєння інших злочинів. Маршрути повинні розподілятися законно й чесно, а не під килимом і за хабарі”, – додав він.

Крім того, Геращенко не виключив, що кваліфікація конфлікту в Броварах може бути змінена, якщо потерпілі напишуть заяви про тиск.

“Ми чекаємо від потерпілих заяв про тиск на них. Якщо ми отримаємо такі заяви, ми будемо зупиняти злочинців”, – зазначив він, передає УНІАН.

Геращенко наголосив, що “тітушки” в Бровари приїхали з Вінницької області.

“Вони займаються “кришуванням” та кримінальними розбірками в сфері транспортних маршрутів Київської області. Завдання поліції – встановити всіх причетних до цього злочину, встановити замовників. Ці “тіттушки” – це молодчики спортивної статури, яким пообіцяли заплатити кілька сотень гривень і оплатити бензин, щоб вони могли взяти участь у цьому протистоянні”, – сказав заступник міністра.

Пізніше Геращенко повідомив, що в Житомирській області патрульні поліцейські затримали п’ятьох учасників перестрілки в Броварах.

Для пошуку учасників перестрілки в Київській області ввели план-перехоплення. Також в області почали спецоперацію з розшуку автомобілів, в яких можуть знаходитися учасники збройного конфлікту в Броварах.

Співробітники поліції розшукують 5 автомобілів за допомогою яких учасники інциденту втекли з місця стрілянини.

Пресслужба НПУ повідомила, що керівник ГУ Національної поліції у Вінницькій області Юрій Педос відсторонений від виконання обов’язків. Крім цього, звільнені начальник кримінальної поліції та керівник оперативної служби.

Приводом стали грубі недоліки і прорахунки, допущені в службовій діяльності та організації роботи оперативних підрозділів.

Ймовірно, причиною стало те, що за словами Авакова, саме з Вінницької області приїхала одна їх збройних груп.

Мер міста Бровари Ігор Сапожко у Facebook написав, що, за попередньою версією, в поліції стався конфлікт між перевізниками.

“Нещодавно за рішенням конкурсної комісії облдержадміністрації у Бровари на наявний маршрут зайшла нова компанія. Це стосується саме міжміських маршрутів… Хочу зазначити, що всі міжміські маршрути затверджує Київська обласна державна адміністрація. Ми неодноразово зверталися до керівника області та начальника управління інфраструктури КОДА з офіційними листами та зверненнями щодо затвердження нового експресмаршруту з Торгмашу до метро “Лісова” через Окружну дорогу. Всі звернення були проігноровані”, – додав міський голова.

Сапожко наголосив: обласна адміністрація створила та затвердила інший маршрут, який повністю дублює той, що вже існує.

“Тому вважаю, що через відсутність діалогу між місцевими органами влади та обласною адміністрацією ситуація загострювалася щодня”, – акцентував він.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у Києві серед білого дня трапилася стрілянина.

peredplata