У Чернівцях чиновника міськради засудили до 6 років позбавлення волі за вимагання хабарів.

 

Чернівецький апеляційний суд ухвалив вирок щодо посадовця управління освіти Чернівецької міської ради, який вимагав гроші за перемоги у тендерах.

Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду винесла рішення щодо чиновника управління освіти Чернівецької міської ради за вимагання хабаря в обмін на перемогу у тендері. Про це повідомляє Судова влада України.

«Використовуючи своє службове становище, як особа, уповноважена на визначення переможця електронних торгів, посадовець вимагав гроші у директора будівельної фірми за сприяння у виграші ним тендеру на проведення будівельних і ремонтних робіт закладів освіти м.Чернівці. Сума, яку він сподівався отримати, становила 230 000 грн», – сказано у повідомленні.

Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду скасувала виправдувальний вирок Шевченківського районного суду м.Чернівці та ухвалила новий, яким визнала чиновника винним в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди у великому розмірі, поєднаному з вимаганням» (ч. 3 ст. 368 КК України).

Суд призначив обвинуваченому покарання у виді 6 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного майна, окрім житла. Також цим вироком він позбавлений права протягом 3 років займати посади, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Підозрюваний свою вину не визнав, проте вона була повністю підтверджена доказами, дослідженими під час апеляційного розгляду справи.

Зазначається, що протягом грудня 2016 р.-березня 2017 р., К., який очолював комісію з визначення переможців тендерів, оголошених через систему електронних торгів «ProZorro», у телефонних розмовах та під час особистих зустрічей примушував підприємця передати йому кошти в розмірі, що дорівнював 10 % від загальної суми кошторисів по договорах, укладених між управлінням освіти та приватною фірмою. Ці гроші він вимагав в якості обов’язкової умови для виграшу в електронних торгах, оголошених управлінням освіти ЧМР, та за таке сприяння у подальших закупівлях.

Власник фірми, розуміючи, що в разі відмови у наданні неправомірної вигоди працівнику управління освіти, він надалі не матиме можливості брати участь у тендерах, з метою захисту своїх прав звернувся до правоохоронних органів.

Посадовець був затриманий під час отримання другої частини коштів. Усього підприємець передав йому 50 000 грн.

Чиновник був взятий під варту у залі суду.

Наступні 6 років він проведе у місцях позбавлення волі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВАКС відсторонив голову Чернівецької облради від посади ще на місяць. Посадовця підозрюють у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди.

peredplata