Кіберполіцейські нагадують як захиститися від шахраїв у соціальних мережах

Отримавши від знайомих повідомлення із проханням терміново позичити гроші, не поспішайте надсилати кошти. Пам’ятайте: такі повідомлення досить часто відправляють зловмисники, які незаконно користуються чужим обліковим записом. Щоб не стати жертвою поширеної шахрайської схеми, дотримуйтеся простих рекомендацій правоохоронців.

Про це повідомляє Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області.

Зламавши обліковий захист користувача соціальної мережі, порушники надсилають від його імені прохання терміново позичити гроші на лікування чи поповнити рахунок мобільного телефону.

Коли ви отримали таке повідомлення – спершу переконайтеся, що його надіслав дійсно ваш знайомий, а не шахрай. До прикладу:

  • зателефонуйте другу і перепитайте, чи дійсно йому потрібна допомога;
  • напишіть спільним друзям у соціальній мережі та поцікавтеся, чи не отримували вони подібних повідомлень. Як правило, шахраї одночасно роблять розсилку усім контактам зламаної сторінки.

Також поліцейські радять подбати про надійний захист власних акаунтів у соцмережах:

  • встановлюйте складні та унікальні паролі для кожного облікового запису. Підібравши ключ і отримавши доступ до одного ресурсу (наприклад, електронної пошті), злочинець може легко зламати й інші (соцмережі, додатки банкінгу тощо);
  • обов’язково використовуйте двоетапну автентифікацію. Багато ресурсів дозволяють включити подвійний або потрійний захист авторизації (пароль, SMS-код, підтвердження на електронну пошту). Навіть якщо злочинець подолає один із кроків захисту, він зупиниться на наступному;
  • періодично змінюйте паролі;
  • додайте резервну електронну адресу для відновлення доступу до облікового запису;
  • не переходьте за невідомими або підозрілими посиланнями, що вимагають введення логінів і паролів (у тому числі й реквізитів банківських карток).

 

peredplata