Інваліду війни з Чернівців відмовляють у лікуванні

Народна трибуна

Крик душі
«Будучи тяжкохворим, звернувся за допомогою до кардіологічного диспансеру, але мені у категоричній формі відмовили в госпіталізації! — крик душі мешканця Чернівців, 86-літнього інваліда Великої Вітчизняної війни I групи Івана Семеновича Хорошенюка. Оскільки це трапилося напередодні Дня Перемоги, я понадіявся на сприяння та допомогу з облдержадміністрації – адже чиновники повсюдно говорять, що поважають та шанують ветеранів. Розповів про те, що дуже тяжко мені зараз, бо, окрім інших недуг, маю онкологічне захворювання та потребую термінової онкологічної операції. А перед цим, за порадою лікаря-онколога, мені потрібно обов’язково підлікувати серце. Однак яким же було моє здивування, коли замість негайного, як очікував, реагування, мені з ОДА надіслали повідомлення, що відповідь на своє звернення отримаю… через місяць. Стало до сліз образливо за таку неповагу до мене та моєї немічності. Внаслідок того, що перенервував, став почуватися ще гірше. Хіба так слід ставитися до хворих літніх ветеранів? Я ж, будучи шанованою людиною, завжди старався допомогти усім, хто до мене звертався. Адже я – нащадок учасників Хотинського повстання, полковник у відставці, колишній підпільник. Чи для того мені доводилося сидіти у жандармських застінках, аби в старості терпіти таку зневагу? Як доживати віку? Допоможіть, аби мене, диспансерного хворого, таки підлікували перед операцією, благаю вас…»
Писк влади
Як повідомили у Департаменті охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА, насправді ніхто не відмовляв Івану Семеновичу в госпіталізації. Більше того, серце за наявності показів можна підлікувати не лише в обласному клінічному кардіодиспансері, а й у госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни, у міській клінічній лікарні №3, де є кардіологічне відділення.
Наразі звернення скероване за належністю до управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, адже за життя і здоров’я мешканців Чернівців несе відповідальність саме його начальник Ігор Незборецький. Госпіталізація пацієнтів здійснюється відповідно до чинних протоколів за наявними показами, результатами аналізів та обстежень, і її доцільність вирішує лікар. Саме тому про час і місце госпіталізації для лікування серця Івану Семеновичу буде повідомлено найближчим часом.


Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata