Як уникнути кишкових інфекцій – рекомендує СЕС Чернівецької області

Гострі кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо у дітей, поступаючись лише грипу та ГРВІ.

Літній період є найбільш сприятливим для розвитку інфекцій цієї групи, що пов’язано з активізацією шляхів передачі збудників, сприятливими умовами для їх розмноження, а також зі змінами в організмі людини (зниження його реактивності під впливом сонячного випромінювання), відпочинком на природі.

Період від моменту потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання може становити від кількох годин до семи днів. Основними симптомами гострих кишкових інфекцій є підвищення температури тіла, блювання, біль у животі, рідкі та часті випорожнення. Особливу небезпеку кишкові інфекції становлять для дітей раннього віку. У малюків швидко розвиваються інтоксикація та зневоднення.

З огляду на те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека захворювань, викликаних кишковими інфекціями, Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:
– перед приготуванням та вживанням їжі, після прогулянки, відвідування туалету обов’язково мити руки з милом. Змалку привчати дітей дотримуватись правил особистої гігієни;
– стежити за чистотою кухонного та столового посуду;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземних джерел);
– зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни, для більш надійного захисту — в ємностях, які щільно закриваються;
– не слід зберігати готові страви поруч із сирими продуктами;
– готові страви бажано вживати одразу після приготування;
– не допускати споживання продуктів та напоїв, у яких закінчився термін зберігання;
– не вживати м’ясних та молочних продуктів, придбаних на стихійних ринках, з рук приватних осіб;
-для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно вимиті овочі й фрукти;
– на неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки тощо) для миття посуду і рук використовувати кип’ячену або бутильовану воду. При харчуванні у лісі, на пляжі стежити за тим, щоб на продукти харчування не потрапляли ґрунт та пісок;
– не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів займатись самолікуванням у жоному разі не можна. Необхідно негайно звернутись до лікувальної установи.
Будьте здорові й бережіть себе!
Наталія ГОПКО, головний державний санітарний лікар Чернівецької області

peredplata